„Džeruzalem post“: Izrael napravio veliku grešku na Balkanu, oštar zaokret kursa

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Priznajući Kosovo, Izrael je napravio veliku grešku na Balkanu, koja ne vređa samo istoriju, već takođe podriva sopstvene nacionalne interese jevrejske države i po svoj prilici će joj se vratiti kao bumerang – ocenio je Majkl Frojnd u listu „Džeruzalem post“.

Autor, predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva, podsetio je da su mediji s uzbuđenjem i čak radošću to objavili, ali je odmah upozorio da se „ne bi trebalo zavaravati da je to mudra odluka“.

To je oštar zaokret kursa Izraela jer je, piše on, „više od 12 godina otkako je Kosovo nelegalno jednostrano proglasilo da se odvaja od Srbije, Izrael odbijao da prizna nezavisno Kosovo iz principa i iz dobrih razloga“. Frojnd dalje navodi da je Kosovo „deo Srbije pravno i ustavno“.

Podrška secesiji je mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje, što „retko kad može biti mudar potez“, ukazuje on.

Da bi se shvatila osetljivost tog pitanja valja razmotriti kako je pitanje Kosova važno za Beograd s kojim Izrael razvija „pojačano tople odnose“ poslednjih godina. Frojnd tako navodi da je „Kosovo za Srbe ono što su Jerusalim, Judeja i Samarija (Zapadna obala) za Jevreje – kolevka nacije“.

I mada je Srbija prošle nedelje u Beloj kući pristala da podstakne ekonomsku saradnju s Kosovom, čvrsto je odbila da pristane na njegovu državnost, naveo je on.

„Izraelsko priznanje Kosova je uvreda za Srbiju i preti da baci senku na poboljšane odnose dve zemlje“, upozorava Frojnd.

To je, ukazao je on, takođe opasan presedan jer „ako Kosovari mogu da jednostrano stvore sopstvenu državu, zašto to ne mogu uraditi Palestinci u Judeji, ili izraelski Arapi u Galileji?“, pita autor članka.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.