Džavit Haljiti: Nema Specijalnog suda bez političkog konsenzusa

Izvor: Lajmi (tekst je preveden sa albanskog)

Bez obzira na to što je 21. maj viđen kao mogući datum osnivanja Specijalnog suda, kada će biti i tačka dnevnog reda u parlamentu, nije poznato kada će on zaista biti formiran. 

Ovo je potvrdio za RTK zamenik predsednika skupštine, Džavit Haljiti, po kojem ova tačka ne može doći pred članove (skupštine, prim. red.) bez prethodnog političkog konsenzusa.

Ako opozicione stranke ne budu kompromisne kada je u pitanju formiranje suda, Haljiti se nada da će glasovima iz stranaka vladajuće koalicije, manjina, nezavisnih poslanika i grupe 6+ imati dovoljno glasova za formiranje suda, inače će biti posledica za zemlju.

On je rekao da bi sud trebalo da se bavi mogućim Vilijamsonovim optužbama.

Zamenik predsednika skupštine je dodao i da postoje znaci da se optuženi neće kažnjavati po zakonima Kosova i da postoji kvota određene nadoknade od zemalja Evropske unije.

Haljiti je predložio da poslanici usvoje budžet koji će pokriti troškove optuženih, ali i njihove porodične posete.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.