Dvojica policijskih službenika svedočila na suđenju optuženom za ubistvo dvojice Srba i Albanca 2004. godine

Suđenje Hesetu Saljihaju
Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćnje izdanje)

Na suđenju Hesetu Saljihaju (Heset Salihaj) protiv kog je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu za ubistvo Borka i Dobrivoja Stolića 2004. godine, svedočila su dvojica policijskih službenika.

Ekspert za balistiku, Ćljirim Hajdini (Çlirim Hajdini), priznao je u sudnici da je njegova dužnost bila da proveri da li je oružje bilo funkcionalno kao i da uporedi čaure koje su pronađene na mestu događaja.

„Moja dužnost je bila da proverim da li je oružje funkcionalno. Uzeo sam pištolje iz dokaznog materijala i počeo da ih ispitujem, fotografišem i pripremam za probno pucanje. Bilo je tri komada oružja, ali jedno od njih nije bilo funkcionalno“, rekao je Hajdini.

Na pitanje predsedavajućeg sudije, Ibrahima Idrizija, (Ibrahim Idrizi) da li je proverio koliko se čaura podudara sa predmetom, svedok je odgovorio sa da.

„Da, ustanovio sam da je ispaljeno 20 metaka, iz puške AK 47 oružja, jugoslovenske proizvodnje“, dodao je.

Svedok je dalje izjavio da je u izveštaju njegovog kolege, Bedri Kunsana, bilo 73 metaka ispaljeno iz različitog oružja.

Čaure su prema izveštaju bile podeljene u 6 grupa.

Svedok je rekao da nijedna od ovih grupa čaura nije odgovarala pomenutim dvema puškama, izuzev grupe B, odnosno 20 metaka koji su bili u skladu sa testovima sa oružja AK 47.

Kada je advokat optuženog Heseta Saljihaja, Arianit Koci (Arianit Koci), upitao svedoka o metodologiji rada 2004. i sada kao i da li je sada profesionalnija.

Svedok je kratko odgovorio: Bilo koja inovacija je bolja.

Kasnije je na ovom saslušanju svedočio i Besim Arifi (Besim Arifi), policijski službenik, koji je u ovom konkretnom slučaju izašao na lice mesta.

Izjavio je da je otišao na lice mesta u Drajkovcu u opštini Štrpce, i da su bili policajci u uniformama i u civilu. „Započeli smo istragu na mestu događaja, ali mesto nije bilo obezbeđeno kako to nalažu pravila“, rekao je svedok. Takođe je rekao da je lice mesta bilo „uništeno“.

Mi smo vršili nadzor van kuće, a ne unutra, jer nam je policija iz Štrpca rekla da su vrata zatvorena i da nema ključa kako bi se otvorila.

Prema optužnici Specijalnog tužioca, Heset Saljihaj je, u saradnji sa nepoznatim osobama, vođenim nacionalističkim motivima, namerno lišio života Borka i Dobrivoja Stolića, tako što je 17. marta 2004., kasno popodne, dok je pokojnik bio ispred svoje kuće, u selu Drajkovce, isti sa drugim nepoznatim osobama, pucao u njihovom pravcu njegovim oružjem AK-47, dok je Borko Stolić od dve zadobijene povrede, jedne u trbuhu i jedne na desnoj strani bedara, preminuo na putu do bonice.

Odmah su na lice mesta izašli pripadnici Kosovske policije Dragan Ivanović, Srđan Mladenović, Živorad Samardžić i Srđan Djurinac kako bi se obezbedilo lice mesta.

Prema optužnici, optuženi je zajedno sa drugima pobegao sa lica mesta, otvorio vatru u njihovom pravcu i uspeo da pobegne sa mesta nesreće.

Prema tužilaštvu, Saljihaj je počinio krivično delo teško ubistvo.
Dalje u optužnici Tužilaštva stoji da je optuženi Heset Salihaj ubio Nezira Šerifija (Nezir Sherifi), 21. oktobra 2004. oko 13:30 sati, u ulici „Astrit Bitići“ u Uroševcu, dok se pokojni vraćao svojoj kući.

Optuženi je, prema optužnici, nekoliko puta pucao u pravcu žrtve, koja je preminula od zadobijenih povreda. Optuženi je pobegao sa mesta nesreće, ali je novčanik sa ličnim dokumentima ostao na mestu događaja. Zbog toga je optužen za ubistvo.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.