Dva dana pred odluku o zahtevu Kosova za članstvo u UNESCO Jahjaga sa Bokovom

Dva dana pred sednicu Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) na kojoj će se odlučivati o zahtevu Kosova za članstvo u ovu UN-ovu organizaciju, kosovska predsednica Atifete Jahjaga, razgovarala je sa generalnom direktorkom UNESCO-a Irinom Bokovom. Jahjaga je tako završila višemesečno zahuktalo lobiranje kosovske diplomatije i niz od 47 potpisa zemalja koje su do sada podržale zahtev Kosova za učlanjenje. 

"Predsednica Republike Kosova, gospođa Atifete Jahjaga, sastala se danas u Njujorku sa generalnom direktorkom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), gospođom Irinom Bokova, sa kojom je diskutovala o bitnosti saradnje i odgovornosti u zaštiti kulturnog nasleđa Kosova," navodi se u jučerašnjem saopštenju na zvaničnoj Internet stranici kosovske predsednice.

Povezani članci: 

Podrška Libije i Turske za učlanjenje Kosova u UNESCO

Članstvo Kosova u UNESCO: Zahtev Kosova potpisali Luksemburg i Kuvajt

Ahtisari podržao članstvo Kosova u UNESCO

I Danska podržala Kosovo za članstvo u UNESCO; Seljimi: Agresivan pristup i destruktivan diskurs iz Beograda

Patrijarh Irinej pisao Bokovoj: Prijem Kosova u UNESCO imalo bi dalekosežne posledice po hrišćansko nasleđe​

Tači slavi podršku 44 zemlje: "I da!!! Na agendi smo izvršnog tela UNESCO-a za prijem"; Dačić: To ne mora da znači da će da se glasa

Pred glasanje u oktobru: Seljimi u Parizu sa 18 delegacija UNESCO, Dačić pred kamerama o Miši Banani

Tači pozvao javnost da lobira za članstvo Kosova u UNESCO: "Budite vi ambasadori Kosova"; srpska digitalna diplomatija bez poruka

Lidov: Kosovo će biti primljeno u Unesko

Verske zajednice pisale Unesku: Podržavamo članstvo Kosova u UNESCO, jer Kosovo "neguje istorijski međuverski sklad"

Seljimi reaguje na Dačićevu izjavu: Kosovo za učlanjenje

Kosovo podnelo zahtev za učlanjenje u UNESCO

Zvanično 47 potpisnica zahteva Kosova za članstvo u UNESCO

U međuvremenu je Kosovo dobilo podršku još tri zemlje za svoj zahtev za članstvo u UNESCO. Nakon što su zahtev potpisale 44 zemlje, te to učinile Luksemburg i Kuvajt, pre samo nekoliko dana i Monako je postao "zemlja podrške".

"Upravo mi je rečeno da je Monako potpisao zahtev Kosova da bude dodato na dnevni red UNESCO-a. 47 zemalja je potpisalo naš zahtev. Hvala!" napisao je kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, na svom Twitter naogu. 

Kosovo je verbalnu podršku za učlanjenje u UNESCO dobilo i od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bugarske, a prethodno od Libije, Turske i Norveške.


Kosovo je 11. septembra i zvanično dospelo na dnevni red sastanka izvršnog tela UNESCO-a, koji je zazakan za sutra, nakon što su zahtev Kosova podržale, to jest, potpisale 44 države članice UNESCO-a, koliko je bilo potrebno da bi se na zasedanju izvršnog tela raspravljalo o prijemu Kosova.  Od dana kada je Kosovo podnelo zahtev za članstvo – 16. avgusta, kosovski zvaničnici na čelu sa Hašimom Tačijem i zamenikom kosovskog ministra spoljnih poslova, Petritom Seljimijem, ne prestaju sa lobiranjem kako bi Kosovo dobilo podršku što većeg broja zemalja za članstvo u ovu UN-ovu organizaciju. Sa druge strane, "kontra-kampanja" srpskih zvaničnika u javnosti nije bila vidljiva i svodila se na pojedinačne izjave. Srbija je zvanično zatražila da pitanje kulturne baštine i imovine SPC bude uvrštena u teme Briselskog dijaloga početkom ove nedelje, a srpski Patrijarh je pismo UNESCO-u povodom mogućeg članstva Kosova uputio dva mesec nakon kosovskog podnošenja zahteva. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.