Dugoliju produžen pritvor: Nije poznato da li će biti isporučen Srbiji

Nekadašnjem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova i šefu protokola ministarstva Kosovskih bezbednosnih snaga, Gafuru Dugoliju, kojeg su prošle nedelje uhapsile makedonske vlasti zbog sumnje da je počinio ratni zločin na KiM-u 1999. – produžen je pritvor. Osnovni sud u Skoplju produžio mu je pritvor za 48 časova zbog potvrde identiteta. Još uvek, međutim, nije poznato da li će on biti isporučen Srbiji, po čijem je nalogu i uhapšen, a čije se vlasti još uvek nisu oglasile povodom Dugolijevog slučaja. 

Kako prenosi AlsatM advokat odbrane je, takođe, podneo žalbu na odluku suda, ali je ona odbačena kao neosnovana. 

"Dugolijev advokat insistira da su makedonske vlasti nepravedne, jer postoji bilateralni sporazum između dve zemlje i ne postoji razlog da Makedonija sprovodi nalog Srbije," dodaje dalje AlsatM i ističe da još uvek nije poznato da li će Dugoli biti isporučen Srbiji. 

"Ministarstvo pravde i dalje ćuti. Adnan Jašari iz BDI-a (Demokratske unije za integraciju), koji predvodi ovo ministarstvo, nije izneo detalje da li će Gafur Dugoli biti izručen Srbiji, ili će biti oslobođen," navodi ovaj portal. 

Kosovski mediji su ranije danas preneli i da makedonske vlasti ne priznaju Dugolijev kosovski pasoš, te da ga tretiraju kao državljanina Srbije, ali i da je danas u Prištini organizovan protest ispred makedonske ambasade.

Demonstranti su zahtevali da Dugoli bude pušten na slobodu, noseći transparente "Pažnja! Makedonijo ne igraj prljave igre", "Zločine je počinila Srbija, a ne OVK", "Ne otvarajte naše rane ponovo". 

Gafur Dugoli uhapšen je pre tri dana ne prelazu Blace. Bio je jedan od pripadnika OVK uključen u krivičnu prijavu MUP-a Srbije iz 2008. godine, kojom je bilo obuhvaćeno još 22 lica iz 121. brigade, koju je predvodio Fatmir Ljimaj. Pripadnici ove brigade su se, takođe, teretili da su u planini Klečka, 1998. godine, ubijala Srbe, bacajući ih žive u rastopljeni kreč. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.