Dug od 15 miliona evra, za neplaćanje vode na severu

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Odbor za ekonomiju, industriju i preduzetništvo pregledao je godišnji izveštaj Regulatornog tela za vodne usluge (ARRU), prenosi Ekonomia online.

Iako se voda na severu Kosova obračunava, zamenik direktora ARRU Djeljalj Seljmani kaže da se ona ne plaća.

Rekao je da je nagomilani dug od rata do sada, oko 15 miliona evra, a ova kompanija je u teškom finansijskom stanju.

Rekao je da se u severnom delu voda uzima iz Regionalne kompanije „Mitrovica“ (RKV „Mitrovica“), a zatim je distribuira druga kompanija.

„Što se tiče severnog dela, problem je veliki, voda se naplaćuje, ali se u ovom delu grada ne plaća i mi tu nemamo pristup. Cena vode koja se isporučuje severnom delu iznosi 17 centi, dug je 15 miliona evra, a kompanija je u teškoj situaciji“, rekao je on.

Selmani dodaje da od 1.8 miliona stanovnika, samo 74% ima pristup uslugama vode.

Izrazio je i zabrinutost zbog nenaplaćene vode, koja, kako kaže, samo tokom 2020. godine iznosi 55%.

Tokom izveštavanja Komisiji rekao je da i verski i kulturni objekti ne plaćaju vodu, a dodaje da su pisali Skupštini, ali da do sada nisu dobili odgovor.

ARRU je doprineo učinku RKV-a u 2020. godini „Zakonom o naplati vode bez merenja“. Učinak RKV-a bio je dobar, uključujući vodosnabdevanje.

„Nenaplaćena voda i dalje predstavlja izazov za RKV, a tokom 2020. godine ona iznosi 55% i to je neprihvatljivo“, rekao je on.

Poslanicu Mimozu Kusari-Lila zanimalo je kako ARRU odobrava poslovne planove za RKV.

„Rekli ste da ste odobrili poslovne planove RKV na nacionalnom nivou, postoje li pitanja koja su i dalje pokrenuta u regionalnim vodovodnim kompanijama, da li je u pripremi izveštaj i da li je to standardni postupak?“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.