Državničke poruke iz Banjske, vašar i rijaliti u Lapljem Selu

Smirivanje tenzija i straha građana, ali na kratko – ovako sagovornici N1 komentarišu posetu Aleksandra Vučića Kosovu. Ključnim smatraju govor pred manastirom Banjska. 

Janjić: Najsnažnije poruke su bile iz Banjske. Loša poruka – sastanak bez opozicije 

Fokus da bude na stabilizaciji srpske zajednice, pa kad je osnažite i stvorite okvir za nastavak dijaloga onda razgovarati i sa Albancima 

"Potencijal za krizu unutar srpske zajednice postoji i zato u ovom trenutku mislim da fokus treba da bude na stabilizaciji srpske zajednice, razgovorima sa Srbima, promenama u strukturama koje rade na Kosovu i tek onda, kad osnažite, a u okvirima koji se stvore za nastavak dijaloga u Briselu, treba razgovarati i sa Albancima," naglašava Janjić.

"To su svakako poruke koje, neko ko želi da se ova situacija razreši bez dalje krvi i bez regionalnih sukoba – mora da podrži. To su poruke nastavka dijaloga, to su poruke saradnje sa svima koji su kompetentni za raščišćavanje ubistva, zaustavljanje dalje destabilizacije srpske zajednice, čak je bila nagoveštena i borba protiv tаkozvanih naših kriminalaca – kriminalaca unutar srpske zajednice što je jedan važan segment u ukupnoj nestabilnosti građana," kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. 

Janjić dodaje da je loša poruka poslata time što se Vučić nije sastao sa predstavnicima srpske opozicije, onima van Srpske liste.

Lazarević: Poruke iz Banjske su državničke

Poruke iz manastira Banjska urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević tumači kao državničke. Međutim, ona nije sigurna da je tribina sa predstavnicima četiri opštine sa Severa Kosova pravi način da se te poruke i ostvare.

Iz pijeteta prema Oliveru Ivanoviću, nije želela da komentariše tribinu u Lapljem Selu.

Ipak, smatra da čak i oni građani koji kažu da nisu ništa očekivali – "negde se nadaju da će poseta nešto da promeni".

"Međutim, ono što je građanima dalo snažnu nadu, jesu upravo one tri vrlo jasne i vrlo konkretne poruke, naročito poruka koja se tiče toga da će se obračunati sa korupcijom i kriminalom u sopstvenim redovima," kaže Lazarević. 

"Tenzije jesu unekoliko splasnule, ali je strah među građanima i dalje snažno prisutan. I kako već više dana ponavlja više građana – čuje se glasna tišina," dodaje na kraju. 

Trajković: Politički vašar i rijaliti 

Jedan od onih koji je trebalo da se sastane sa Vučićem, pa nije – je nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, Momčilo Trajković. Oglasio se otvorenim pismom u kome je naveo da je poseta predsednika "režirana predstava u kojoj su glavni glumci bili nesrećni ljudi" koji su, prema njegovim rečima, "poniženi kao nikada do sada".

Usledila je hitna reakcija iz Predsedništva – sastanak sa Momčilom Trajkovićem nije održan greškom organizatora i zakazan je za utorak. U saopštenju Predsedništva ne pominju se ni Rada Trajković, ni drugi relevantni predstavnici Srba na Kosovu, sa kojima susreti nisu ni bili planirani.

Predsednik Srbije se, međutim, nije sastao sa predstavnicima opozicije Srpskoj listi.

O izostanku tih razgovora oglasila se i Rada Trajković, navodeći da oni "svakako ne bi doveli do bilo kakvog rezultata".

Rada Trajković zahteva otvoren razgovor unutar institucija, bez prisustva javnosti: 

"Da možemo da kažemo otvoreno šta je problem, ako želimo rešenje. A ako hoćemo politički vašar, politički rijaliti, onda se to radi na ovaj način."

Građani: To je naš Predsednik; oduševljena sam, prvi predsednik koji je izašao među narod; svako ko je "pogodan" "pogoduje" narodu 

Građani, sa druge strane, posetu Aleksandra Vučića Kosovu ocenjuju pozitivnom.

"Pa, to je naš predsednik. Naravno da je dobro. Narod se oseća bezbednijim nego što je bio; Na izvestan način dodatno uliva sigurnost. Inače, mi smo ovde, živimo već duže vremena, navikli smo na sve što se dešava ovde; Oduševljena sam. Prvi predsednik koji je onako izašao među narod imao onoliko strpljenja, volje i želje i pozitivnog raspoloženja da pre svega da sasluša pitanja građana i onoliko snage i volje sva ona pitanja da reši; Svako ko je normalno zaslužan i pogodan za te stvari, normalno da pogoduje narodu i ljudima koji trenutno žive i rade ovde" – utisci su stanovnika Gračanice dan nakon ove posete. 

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.