Državni sekretar Vatikana u verskoj poseti katolicima na Kosovu, sastao se i sa Haradinajem

FOTO: Vaticannews

Državni sekretar Vatikana Pietro Parolin doputovao je u nedelju u kratku posetu Kosovu, a na poziv biskupa Dod Đerđija i poseta je verskog karaktera.

„Ona bi trebalo da bude znak ohrabrenja Svete Stolice za katoličku zajednicu na Kosovu“, navedeno je na vatikanskom sajtu Vaticannews, uz informacije o planiranim susretima ovog zvaničnika.

Kardinal je juče bio na službi u novoizgrađenoj katedrali Majke Tereze u Prištini, gde je govorio o vrlinama ove hrišćanke i nedavno proglašene svetice u katoličanstvu, po kojoj katedrala nosi ime, a potom u Kulturnom centru, koji se nalazi u građevinskom kompleksu katedrale imao je i sastanak sa najvišim predstavnicima Katoličke crkve na Kosovu. Kako je potvrđeno iz Vatikana, Parolin ima sastanak s najvišim predstavnicima Katoličke crkve na Kosovu.

Visok gost iz Vatikana je u nedelju popodne otišao u Prizren i posetio katedralu Sv. Marije i to nakon opsežne restauracije ove crkve, potvrđeno je takođe na Vaticannews.

Danas je vatikanski sekretar imao sastanak i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Haradinaj je nakon sastanka naveo da  su se složili da unapređuju bilateralne odnose, ali i da je od Svete Stolice zatražio da prizna Kosovo.

Vatikan nije priznao Kosovo

Kosovo nije priznao kao državu. Kardinal Parolin, tokom posete srpskoj prestonici Beogradu prošle jeseni, vodio je kampanju za dijalog kako bi pronašao „stvarno kompromisno rešenje“ za Kosovo koje podržavaju sve strane.

Sekretar Vatikana i Ramuš Haradinaj
Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

U planu je i sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, navodi se na vatikanskom sajtu, uz podsećanje na to da je Tači dva puta posetio ovog sekretara u Vatikanu.

Broj katolika na Kosovu je 60.000. Međutim, kako se na sajtu podseća, ovaj broj bi trebalo da je viši.

„Kosovo je bilo jedan od konstitutivnih delova Otomanskog carstva, gde je postojao veliki broj ‘kripto-katolika’ koji su se izjasnili da su muslimani, ali su ostali hrišćani u srcu“, piše Vaticannews.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.