Dom kulture Gračanica: Izložba, pripreme za predstavu Dantonova smrt

Izložba radova samoukih umetnika iz Sirinićke župe pod nazivom "Čuvari šare – Samouki stvaraoci Sirinićke župe" biće otvorena sutra u Gračanici. Radovi su dela jedne od, kako navode iz gračaničkog Doma kulture, retkih organizovanih grupa slikara i vajara ove vrste umetnosti na Kosovu i Metohiji koju je pokrenuo Radojica Stojčetović iz Štrpca. U ovoj ustanovi kulture u toku su i pripreme za otpočinjanje proba za predstavu Dantonova smrt, jedne od tri koliko će biti izvedeno u jesenjem delu sezone.

Pored Stojčetovića, svoje radove će izložiti Milivoje Ljubisavljević, Ljubiša Milić, Branislav Ristić i Slaviša Tasić.

Izložba je fragment iz života jednog zaboravljenog sveta i njen cilj je da postakne bolju organizaciju, sigurniju materijalnu podršku, komunikaciju između sličnih sredina i udruženja umetnika, navode iz ove kulturne ustanove u Gračanici.  

Otvaranje je planirano za 13 časova, u galeriji Doma kulture. Pokrovitelj je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Pripreme za Dantonovu smrt

U Domu kulture Gračanica pripremaju se i za početak jesenjeg dela sezone, u dramskoj umetnosti. U toku su pripreme za otpočinjanje proba za Dantonovu smrt Georga Bihnera, u režiji Maurisi Farea.

Dantonova smrt predstavlja jedan od najznačajnijih dramskih tekstova epohe romantizma i za temu ima događaje tokom Francuske buržoaske revolucije. Na opštijem planu tretira zapravo svevremeni odnos čoveka i masa prema vlasti i njenoj (zlo)upotrebi, revolucijama koje 'jedu svoju decu' i njihovim posledicama i jedan je od najpopularnijih i najizvođenijih komada nemačke i svetske književnosti, navode, takođe, iz ove ustanove. 

Glumačku postavu čine Igor Damnjanović, Aleksandar Mihailović, Bojan Stojčetović, Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Milena Jakšić i Tamara Tomanović. 

Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić.

Premijera predstave najavljena je za 18. oktobar 2017. godine na matičnoj sceni Narodnog pozorišta u Prištini – u Domu kulture Gračanica i to je prva od tri premijere koje ovo pozorište planira da izvede u jesenjem delu sezone. 

U planu je, kako najavljuju, još i postavka komada Užas i beda Trećeg Rajha, na srpski jezik još uvek integralno neprevedenog teksta Bertolda Brehta u režiji Bobana Skerlića, i predstava Lift po tekstu i u režiji reditelja ovog pozorišta, Nenada Todorovića.

Ova postavka Dantonove smrti je druga režija Maurisi Farea u Norodnom pozorištu u Prištini, a prethodna Revizor nagrađena je specijalnom nagradom kritike i nagradom za ulogu glumcu prištinskog teatra Milanu Vasiću na festivalu Joakim Vujić, u maju 2016. u Gračanici. 

Fare radi kao glavni dramaturg u Monbiž teatru u Berlinu, gde je tri godine bio i umetnički koordinator Folksbinea. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.