"Dolina srpskih kraljeva" u Kosovskoj Mitrovici

Monografija "Dolina srpskih kraljeva", prozaiste, dr Milisava Savića je ove nedelje predstavljena u Kosovskoj Mitrovici. Knjiga je nastala tokom 2013. kada je autor posetio sve manastire, gradove i crkve nemanjićkog perioda, kao i one sagrađene u vreme obnove Pećke patrijaršije, na prostoru Ibarske i Raške doline, te tako monografija obuhvata seriju putopisa o manastirima i crkvama. Ova knjiga je 2014. godine proglašena najboljom putopisnom knjigom, a autor je dobio nagradu "Ljubomir P. Nenadović". Nakon Beograda, Kraljeva i Raške, "Dolina srpskih kraljeva" je u Kosovskoj Mitrovici imala svoje četvrto predstavljanje. Promociju knjige je organizovao Kulturni centar iz Kosovske Mitrovice "Dragica Živković". 

“Srbija je bila jedna zemlja visoke kulture i visoke civilizacije, ali ja imam utisak kao da se mi toga malo stidimo. Nema razloga da se stidimo, to je naš identitet, a ne naša prošlost. Neki nam govore – zaboravite na prošlost, a to nije naša prošlost, već naša budućnost. Ukoliko mi insistiramo na tome šta imamo, a imamo, možemo da se ponosimo i da pogledamo sve te druge narode, koji nas često nazivaju varvarima i divljacima," rekao je Savić.

On je dodao da su Srbi u srednjem veku imali visoku civilizaciju koja je mogla da se uporedi sa italijanskom civilizacijom u to vreme, te da su manastiri opisani u monografiji, u kojoj je predstavljeno i graditeljstvo i slikarstvo starog raškog kraja – dokaz tome. 

"Šta bar ja želim da kažem ovom knjigom je da je ovde, u dolini Ibra, postojala jedna visoka civilizacija, tako da je Srbija srednjeg veka bila visoko civilizovana zemlja i da smo mi po umetnosti i arhitekturi mogli u to vreme da se merimo sa nekim Italijanskim gradovima – sa Toskanom, Firencom i drugim i da to, na žalost, mi ne umemo da cenimo. Ja se bojim da će neke crkve, ukoliko društvo ne preuzme neku brigu, za desetak godina – te neke manje crkve, postojati samo u mojoj knjizi," rekao je dr Milisav Savić medijima.

Osim autora, o monografiji su govorili i dr Ana Stišović-Milovanović i urednik u Centru za kulturu “Gradac” iz Raške, Milojko Milićević.

"Vrednost ove knjige nije samo u njenoj autentičnosti, dokumentarnosti, već i u jednom vrlo finom nepretencioznom pozivu da vrednosti koje naša prošlost skriva, ne smemo prepustiti zaboravu," kazala je Ana Stisović- Milovanović medijima.

U programu promocije monografije učestvovali su mitrovički gitarista i dirigent crkvenog hora Petar Rakić i pevačka grupa crkvenog hora “Branislav Nušić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.