Dolina Ibra: Zelena oaza i pupoljci maja (FOTO PRIČA)

Sa letnjim danom ne znam da li da te poredim, kad si – lepši, čari tiše?
Pupoljke maja strašni vetri smlate i vreme leta kratko je odviše…

Čuvenim Šekspirovim 18. sonetom mogla bi da vam u odsustvu prvomajskog uranka započne šetnja do Zvečanske kule ili mokrim livadama iznad Kosovske Mitrovice.

Tvrđava Zvečan Brdo priroda
FOTO: KoSSev

Možda nas kroz prozore svojih domova pogledi na sivo nebo, mokre krovove i asfalt, još više ušuškaju u toplu kućnu atmosferu, ali je početak maja čaroban sa ovog vidikovca.

Sunčana dolina pogled
FOTO: KoSSev

Razigrani snopovi magle i izmaglice podvukli se pod sivu nadpolovinu neba, razbijeni tek ponekim zračnim koridorom.

Zvečan Brdo
FOTO: KoSSev

Na zemlji zelena oaza. Trava, leska, hrast, grab, po koja uvučena zova i dren, mahovina, kukurek. Kao prolećni okean. Od kiše još zeleniji.

Tvrđava zvečan brdo priroda
FOTO: KoSSev

Kao da se u ovom mladom bujanju prirode, sve razmeće u širini i rastu. Jedino jagličci i zvončići uz stazu, ka Kuli, zatvorili su latice dok pada kiša.

I u tom malom svetu ima onih koji vole da kisnu. Puž se u svoj dužini izvukao iz kućice, a majčina dušica rascvetava još više, da zamiriše na rosi; drugačije od pomešane note nakvašene smole, humusa i neke šumske mente. Slavuj u lugu raspevan, pitomi i kišu.

Na vrhovima, fabrika kiseonika u udarničkim smenama pumpa ozon nad gradom i on se razliva na sve četiri strane. U ovom carstvu tišine čuju se samo otkucaji srca dok šušti zastava, a ceo organizam skupi se u dva plućna krila.

„Dok oko vidi i dok dišu ljudi, s pesmom će ovom tvoj lik da se budi“, mogla bi da bude večna pesma za dolinu Ibra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.