Dok na severu Kosova neki grade vile, majka deteta sa cerebralnom paralizom moli za pomoć

Proteklih nedelja videli smo sasvim slučajno kako na Kosovu i Metohiji žive saradnici predsednika Aleksandra Vučića u skupim vilama sa bazenima a novca imaju i za velike količine oružja. Obični građani na Kosovu žive potpuno drugačije.

Dragana Stanković je iz Leposavića i već 10 godina pokušava da dobije pomoć koja se naziva tuđa nega i pomoć zbog deteta koje ima cerebralnu paralizu.

Video prilog TV N1 Žakline Tatalović pogledajte ovde

Dorotea ima 10 godina i boluje od cerebralne paralize. Pomoć koju njena majka dobija od institucija u Beogradu je 10 hiljada dinara mesečno.

„Desetak godina kako se ja obraćam za Tuđu negu i pomoć a sada, u poslednje vreme, za uvećanu tuđu negu i pomoć. Moje dete ne hoda, sama pelene nosi, sve što bi trebalo sama ne može, dakle – ona zavisi od mene“, ističe Stanković.

Uvećana naknada bila bi nešto više od 30 hiljada dinara. Dorotea trenutno ima i dodatni problem jer je polomila nogu. Dragana se čak prošlog meseca zaposlila kao čistačica, ali ni tako ne uspeva da sklopi kraj s krajem. Žive kod Draganinih roditelja koji nemaju stalan posao, a uz Doroteu mora uvek neko da bude.

„Što se tiče ovde, zvala sam Kancelariju za Kosovo i Metohiju, pa sam zvala ministarstvo u Beogradu gde mi kažu da pišem zahtev za jednokratnu pomoć…“, dodaje ona.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje savetovalo je Draganu iz Leposavića da se obrati Upravnom sudu i da napiše tužbu, za šta, kako nam kaže, nema ni vremena a ni novca.

„Ovim putem bih htela pre svega da se obratim predsedniku Aleksandru Vučiću i da ga pitam da li moje dete sa posebnim potrebama ima neka prava na Kosovu i Metohiji, ili sam prinuđena da pokupim stvari i da idem negde gde će dete da mi se poštuje i gleda, jer iskreno da vam kažem – ja samo dugove od tih para vraćam“, napominje Dragana Stanković.

Dorotea je prijavljena i u humanitarnoj organizaciji „Budi Human“ i na taj način njena majka kad se prikupi novac odvede Doroteu iz Raške za Beograd, na kako kaže malo bolje vežbe jer Dorotea boluje i od epilepsije, a nedavno je i operisana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.