Dobrotin: Ulica Stefana Prvovenčanog i dalje bez asfalta

FOTO: Kim

Meštanin sela Dobrotin Dušan Ćirković se više puta obraćao Opštini Gračanica kako bi ulica Stefana Prvovenčanog u kojoj živi u Dobrotinu bila asfaltirana. Kako je kazao, kada su padavine put je potpuno neprohodan. Direktorka Odeljenja urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine u Opštini Gračanica Aleksandra Đekić je za Kim navela da pomenuta ulica nije na listi prioriteta za asfaltiranje, ali da to apsolutno ne znači da i ona neće biti završena.

„Prošle godine sam se obratio pisanim zahtevom Opštini Gračanica, Odeljenju urbanizma, i dostavio dokaze u kakvom se katastrofalnom stanju nalazi moja ulica. Dobio sam usmeni odgovor da je moja ulica prioritet i da će biti prva na spisku čim se bude počelo sa asfaltiranjem“, naveo je on.

Ćirković je dodao da mašine nisu stigle u njegovu ulicu, iako je asfaltiranje u Dobrotinu počelo.

„Na sajtu Opštine ističu da je asfalt u svim ulicama jedan od prioriteta Opštine Gračanica, pa želim da pitam da li sam ja građanin drugog reda i hoće li moja ulica biti asfaltirana“, kazao je on.

Prema njegovim navodima, u ovoj ulici u Dobrotinu živi pet porodica sa 20 članova. On je kazao i da bi ona „koristila svima“ jer se spaja sa glavnom seoskom saobraćajnicom, te da bi je mnogi koristili kako bi stigli do svojih njiva.

„Čim počnu obilnije kiše put se poplavi. Snalazimo se tako što u čizmama idemo do kraja ulice, a posle obujemo patike“, kazao je Ćirković.

On je zaključio rečima da mu neasfaltirana ulica predstavlja najveći problem tokom jeseni i zime kada je potpuno neprohodna, pa zato auto parkira na glavnoj ulici.

„Meni se od septembra nije osušila ulica. Sinoć je pala kiša i vidite u kakvom je stanju, možete da zamislite kako je tokom jeseni i zime“, rekao je Ćirković.

Prioriteti i finansije diktiraju asfaltiranje

Direktorka Odeljenja urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine u Opštini Gračanica Aleksandra Đekić je u pisanom odgovoru u vezi sa Ćirkovićevim problemom za Radio Kim navela da ulica Stefana prvovenčanog u Dobrotinu nije na listi prioriteta.

„Želimo da vas obavestimo, da smo zajedno sa Lokalnim savetom sela Dobrotina, a i ranije kroz javne debate sa meštanima sela, izvršili mapiranje prioritetnih ulica, koje su već asfaltirane ili su u planu da u što skorijem periodu budu asfalirane. Ulica o kojoj govorite nije na listi prioriteta, iz razloga što za samo jedno domaćinstvo moramo da asfaltiramo više od 180 metara“, navela je ona.

Ipak, prema njenim rečima, „to apsolutno ne znači da i ova ulica neće biti završena“.

„Jednostavno, rukovodimo se prioritetima usaglašenim sa seoskim savetima, ali i finansijskim mogućnostima“.

Direktorka Đekić je dodala da je Opština Gračanica, tačnije Odeljenje Urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine ovog leta u punom kapacitetu angažovano na asfaltiranju lokalnih ulica u svim selima i naseljima opštine Gračanica.

„To na najdirektniji način utiče na kvalitet života naših građana, ali i na bezbednost saobraćaja na teritoriji naše opštine“, rekla je ona.

Aleksandra Đekić je poručila i da se planira još dinamičnije korišćenje povoljnih vremenskih uslova radi asfaltiranja i komunalnog uređenja što većeg broja ulica na teritoriji ove lokalne samouprave na centralnom Kosovu.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.