"Dobre vesti za Albance iz 'Preševske doline'": Usvojena odluka o eksproprijaciji za novi prelaz

Kosovska vlada usvojila je danas "konačnu odluku" o eksproprijaciji zemljišta za "granični prelaz" od Kosovske Kamenice ka Medveđi, saopšteno je iz ove vlade. Zbog ove odluke, kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, uputila je čestitke, dodajući da će Albancima iz "Preševske doline", kako Medveđu, Bujanovac i Preševo nazivaju Albanci – otvaranje ovog prelaza skratiti putovanje ka Kosovu za 100 kilometara.

"Vlada je usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta za javni interes, a vlasnika nepokretnosti pogođenih izgradnjom trajnih objekata za integrisano upravljanje granicom 'IBM' – graničnog prelaza 'Kapi', katastarska zona 'Sfirce', opština Kamenica," navodi se u saopštenju kosovske vlade.

"Čestitam!"

Pročitajte još:

"U septembru počinje izgradnja zajedničkih graničnih prelaza sa Srbijom" (FOTO)

Kosovska vlada odlučila da nastavi da razmatra eksproprijaciju zemljišta za dva nova "granična prelaza"

Kancelarija za KiM: Proširenje administrativnih prelaza omogućiće "brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM"

Dogovoreno 6 trajnih prelaza: Prelaz prema Medveđi "pomaže poboljšanju ekonomske situacije", prelaz na Severu "doprinosi borbi protiv krijumčarenje i nezakonitog prelaska"

Povodom odluke ove vlade oglasila se kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri.

"Dobre vesti za Albance iz Preševske doline! Ovo je ubrzavanje rada na otvaranju graničnog prelaza 'Kapi', koji će skratiti putovanje Albanaca iz Preševske doline na Kosovo za 100 km," navela je ona na svom Fejsbuk profilu, dodajući: "Čestitam!".

Otvaranje ovog prelaza usaglašeno je, kako je tvrdio Beograd, odnosno dogovoreno, kako je tvrdila Priština – između Beograda i Prištine, krajem maja prošle godine. Tada je, takođe "usaglašeno" otvaranje i prelaza od Zubinog Potoka prema Novom Pazaru (Rajetići/Izvor), kao i proširenje postojećih administrativnih prelaza. Iz Kancelarije za KiM je tada, takođe, saopšteno da je otvaranje prelaza "Rajetići/Izvor" zahtev beogradske, prelaza "Svirce" prištinske strane, a u cilju "povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.