Do 10. oktobra Severna i Južna Mitrovica rešavaju gde su im granice

Zatvaranje mosta 15. oktobra, njegova revitalizacija do leta 2016. i pretvaranje glavne mitrovičke ulice Kralja Petra u pešačku zonu – neki su od zaključaka Radne grupe za slobodu kretanja od 25. avgusta u Briselu, koje je objavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Međutim, u ovim zaključcima se navodi i da će opštine Južna i Severna Mitrovica do 10. oktobra rešiti pitanje mapa administrativnih linija katastarskih oblasti u Suvom Dolu i Brđanima. Ipak, nema detalja o tome kada će tačno biti uklonjen Park mira. 

Kome ide Suvi Do?

Selo Suvi Do koje se geografski nalazi u Severnoj Mitrovici je važna strateška tačka u dosadašnjem problemu podele grada.

U Statutu kosovske opštine Severna Mitrovica navodi se da ona ima administrativne granice, koje se ne mogu menjati bez pristanka građana i referenduma, a u skladu sa članom 5 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Prema ovom statutu Suvi Do katastarski pripada Severnoj Mitrovici.

Međutim, prema kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština, selo Suvi Do je još pre nego da centralne vlasti odobre postojeći statut Severne Mitrovice je ovo selo pripojilo katastarskoj zoni opštine Južna Mitrovica, a potom je to isto urađeno i statutom Južne Mitrovice.

Istovremeno, u ovom zakonu se katastarski registruje da Severnoj Mitrovici pripada Gornji Suvi Do i Donji Suvi Do.

"Do 10. oktobra 2015. godine će biti rešeno pitanje mapa administrativnih linija katastarskih oblasti u Suvom Dolu i Brđanima putem Memoranduma o razumevanju o planovima razvoja opština, Opštinske mape zoniranja i detaljnog Regulatornog plana između relevantnih ministarstava i dveju opština," navodi se u zaključcima. 

Među zaključcima se navodi i da će "izvođač radova 15. oktobra 2015. godine zatvoriti obe strane mosta nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama," dok će se građevinski radovi na mostu vršiti "pristupanjem građevinskoj lokaciji južnim pristupnim putem." Most će biti otvoren za saobraćaj najkasnije do kraja juna 2016. godine, kada bi trebalo i da ulica Kralja Petra bude otvorena za pešake, koju će opština, ne navodi se koja, revitalizovati. 

Kako se navodi u zaključcima "obe strane su zatražile od EU da revitalizuje most u Mitrovici i njegovo okruženje," dok će revitalizacija biti u skladu sa "preporukama tehničke procene i na osnovu arhitektonskog projekta od 29. juna 2015."

Među zaključcima se navodi i da će se građevinski radovi na mostu vršiti pristupanjem "južnim pristupnim putem", a da će radna grupa zajedno sa oba gradonačelnika tokom procesa revitalizacije redovno "pratiti i preispitivati preovlađujuće političke i bezbednosne uslove u opštinama".Povezan članak:

EKSKLUZIVNO: Ovako će da izgleda Ibarski most nakon uklanjanja Parka mira u oktobru (foto – dokument)​

Danas godinu dana od Parka mira – o njemu upravo u Briselu 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.