DnD: Političke partije su u tri dana kampanje potrošile preko milion evra

Priština Haradinaj Bilbord takse 100 odsto %
FOTO: KoSSev

Tokom prva tri dana kampanje za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, partije su utrošile oko 1.640.000 evra na organizaciju 217 aktivnosti širom Kosova, saopštila je koalicija nevladinih organizacija koja posmatra predstojeće izbore, Demokratija na delu (DnD), prenosi Koha. Ova koalicija nevladinih organizacija podnela je i prve prijave protiv političkih subjekata zbog kršenja izbornih pravila, a među njima je i Srpska lista.

Iz ove koalicije navode da su javna okupljanja i dalje najčešći vid vođenja kampanje, ali da je na samom početku kampanje bilo i poseta kućama i održavanja sastanaka sa ciljanim grupama. Najviše aktivnosti (70) organizovao je PDK, zatim LDK (33), Samoopredeljenje (35), AAK-PSD (25), Srpska lista (20) i AKR-NISMA (19).

Na većini ovih skupova, politički subjekti su koristili govor mržnje usmeren prema političkim protivnicima.

Tokom kampanja političkih subjekata, zloupotrebljavaju se javni resursi, tako je prema izveštaju DnD, prvog dana kampanje u čak 20 slučaja zabeležena upotreba ukupno 50 službenih automobila, a na 40 događaja su učestvovali javni službenici.

Tokom aktivnosti Srpske liste u Gračanici tri puta je zabeleženo korišćenje službenog automobila, a ova partija koristila je službena vozila i na događajima u Štrpcu i Ranilugu.

Službena vozila koristili su i PDK, AKR-NISMA, LDK, Samoopredeljenje i AAK-PSD.

Što se tiče prisustva javnih službenika na stranačkim događajima, najveći broj slučaja zabeležen je na aktivnostima PDK (18), LDK (6), AKR-NISMA (2), Samoopredeljenje (3), AAK-PSD (7) i Srpska lista (1).

DnD dosadašnju atmosferu u kampanji opisuje kao generalno mirnu, uz manje incidente, među kojima je i uništavanje bilborda Samopredeljenja u opštini Dečani i sukob funkcionera PDK na mitingu u Prizrenu.

Ova koalicija objavila je i da je podnela prve prijave protiv Srpske liste zbog narušavanja izbornih pravila.

„U prva tri dana izborne kampanje, DnD je Panelu za predstavke i žalbe podnela šest prijava protiv političkih subjekata zbog postavljanja postera i banera na javnim mestima i pokrenula postupak protiv Srpske liste zbog spota kojim vrši pritisak na glasače da glasaju za određeni politički subjekt. Panel za predstavke i žalbe doneo je do sada tri pozitivne odluke i političke subjekte kaznio iznosom od 36.000 evra,“ navodi se u saopštenju DnD koje prenosi Koha.

Kada je medijska pokrivenosti na televizijama u pitanju, najzastupljeniji je PDK sa 38 minuta, zatim Samoopredeljenje sa 36, LDK (33), AAK (25), Evroatlantska partija Kosova (9), Fjala (10), Srpska lista (25), SLS (8) i koalicija Sloboda (8).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.