Đurić u ponedeljak u Beogradu sa šefom UNMIK-a Taninom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastaće se u ponedeljak u Beogradu sa novim šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, saopštila je danas ova kancelarija, ne i temu sastanka. Avganistanac Zahir Tanin je dužnost desetog po redu redu šefa UNMIK-a, preuzeo 31. avgusta od još jednog Avganistanca – Farida Zarifa i do sada nije bio u fokusu jvnosti. Uloga UNMIK-a je nakon unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova – u potpunosti marginalizovana na terenu, a u javnosti vest o aktivnostima ove misije koja je bila najviše u fokusu jeste pomoć Kosovu pri predaji aplikacije za prijem u UNESCO, o čemu je posebno pisala kosovska štampa. Sastanak dolazi u jeku konačne odluke hoće li Kosovo postati član UNESCO-a.

Tanin je od 2006. godine bio predstavnik Avganistana u UN-u i u tom svojstvu je služio kao predsedavajući Međuvladinih pregovora o reformi Saveta bezbednosti (2008-2014), predsedavajući petog Bijenale sastanka zemalja za prevenciju, borbu i zaustavljanje nelegalne trgovine malokalibarskim i lakim naoružanjem (2014), zamenik predsedavajućeg Odbora za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda (2006-2015) i potpredsednik na šezdeset i trećem, šezdeset i petom i šezdeset i sedmom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još:

Ujedinjene Nacije "prepoznaju" Republiku Kosovo

Kosovo podnelo zahtev za članstvo u UNESCO preko UNMIK-a?​

Tanin je bio i analitičar, producent i urednik BBC World Service-a u periodu od 1995. do 2006. godine; istraživač međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomskih i političkih nauka Univerziteta u Londonu od 1994. do 1996. godine. Diplomirao je na Medicinskom univerzitetu u Kabulu 1980. godine. Rođen je 1956. godine, oženjen je i ima dvoje dece.

Na Kosovu se do sada, uz Zarifa, smenilo devet šefova UNMIK-a iz sedam zemalja (Brazil, Francuska, Danska, Nemačka, Finska, Italija i Avganistan), kao i devet, odnosno šest zamenika šefova UNMIK-a iz Stejt departmenta.
 

Uloga i uticaj UNMIK-a smanjeni posle 2008.

Uloga UNMIK-a je od leta 2008. godine, od kada je ova misija “rekonfigurisana”, a nekoliko meseci posle unilateralnog proglašenje nezavisnosti Kosova – u potpunosti marginalizovana na terenu i od tada se uglavnom svodi na pripremu redovnih kvartalnih izveštaja o situaciji na Kosovu koji se šalju u Savet bezbednosti.

Uprkos zvaničnim demantijima, tokom godina dolazilo je do neslaganja između kancelarije UNMIK-a u Mitrovici i štaba u Prištini u vezi sa načinom viđenja i rešavanja situacije na Severu, kao i uloge UNMIK-a u tome. Kancelarija UNMIK-a u Mitrovici, kao i opštinske administrativne kancelarije pod supervizijom UNMIK-a u severnim opštinama, po unilateralnom proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine bile su izložene jakom pritisku da izgube uticaj koji su imale na Severu Kosova, što se u međuvremenu i dogodilo.

Iako misija UNMIK-a i dalje formalno postoji na osnovu važeće rezolucije 1244 i formalno deluje kao statusno neutralna misija, proces “rekonfiguracije”, to jest, drastičnog smanjenja broja osoblja UNMIK-a, mnogi su tada na terenu razumeli upravo kao de fakto priznanje proglašenja nezavisnosti Kosova, tim pre što su u međuvremenu počele da deluju i druge misije, poput Međunarodne civilne kancelarije, osnovane prema – za Srbe neprihvaćenom Ahtisarijevom planu, a potom i EULEX-a. Trenutno, na Kosovu radi oko nekoliko stotina lokalnog i međunarodnog civilnog osoblja, od čega je najveći broj obezbeđenje i tehničko osoblje, dok je u regionu Mitrovice ostalo da radi njih oko četrdesetak. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.