Đurić: Teška atmosfera, utisak da Priština ne želi dogovor

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je danas da se nova runda Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odvija u vrlo teškoj atmosferi i da ima utisaka da prištinska delegacija ne želi dogovor.

"Oni su doši ovde da se ne dogovore," rekao je Đurić novinarima u pauzi današnje runde dijaloga koji se odvija u kabinetu šefice evropske diplomatije, Federike Mogerini. On je kazao da je tokom prvog dela dijaloga, koji je trajao osam sati, atmosfera bila "nepodnošljiva".

"To što smo mi, kao članovi beogradske delegacije prošli, nikom ne bih poželeo," kazao je Đurić i dodao da je najveći pritisak podneo šef delegacije premijer, Aleksandar Vučić.

On u skladu sa prethodnim dogovorom nije želeo da komentariše izjavu šefa prištinske delegacije premijera Ise Mustafe da je došlo do ozbiljnog napretka u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO).

"Ne delim ocene, ali nekog napretka jeste bilo," kazao je Đurić, dodajući da i dalje postoje ozbiljna otvorena pitanja.

Đurić je RTS-u rekao da će, ukoliko se postigne dogovor o ZSO, Srbi na Kosovu imati više nego što imaju danas.

Đurić je rekao da se samo o ZSO ozbiljno razgovaralo, a da je Priština umesto o telekomunikacijama i energetici pokušavala da razgovara o statusu, na šta naša delegacija nije pristala.

On je poručio da je za dogovor potrebna spremnost za razgovore i kompromisi, na šta delegacija Prištine ni u tragu nije bila spremna.

"Naša delegacija će istrajati do kraja," rekao je Đurić, dodajući da je bilo pritisaka i "izdvajanja u posebne sobe", kao i da se ne radi samo o pritiscima EU, već i o razmeni argumenata koja je vrlo često bila na ivici provokacije i u neprimerenom tonu.

Naša delegacija, prema njegovim rečima, želi da iskoristi dijalog u Briselu kao poligon za rešavanje problema, a ne svađe.

"Znamo za šta se borimo, za naš narod na KiM i ZSO," rekao je Đurić, izrazivši mišljenje da će dijalog biti maraton i politički megdan koji može potrajati do sutra ujutru.

Razgovori delegacija Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji su počeli jutros oko 9 sati u Briselu, prekinuti su nešto pre 18 časova i biće nastavljeni večeras u 20.30.

Kako je Tanjugu rečeno u srpskoj delegaciji, sastanak je prekinut zbog obaveza visoke predstavnice, Federike Mogerini, koja, kako je ranije najavljeno u Briselu, učestvuje na samitu EU-Kina.

Na dnevnom redu su četiri krupna pitanja – Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i Parku mira u Mitrovici, a kosovski premijer, Isa Mustafa, tvrdi da su dve strane znatno približile stavove u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

TanjugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.