Đurić Tačiju: OVK počinila genocid, Specijalni sud da raskrinka kriminalno-zločinačke strukture

Ako je iko na Kosovu i Metohiji izvršio genocid, to su OVK i njeni bivši i sadašnji komandanti. To, na žalost, ne mogu da posvedoče ubijeni Srbi, ali može blizu četvrt miliona Srba koji su, da bi se spasili od istrebljenja, bili prinuđeni da napuste KiM. Demilitarizacija OVK se nikada nije dogodila, poručio je danas u svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Njegova reakcija usledila je nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, u intervjuu za list "Danas" kazao da će Priština tek da otvori poglavlje pronalaženja pravde na međunarodnim sudovima za, kako je rekao, "Miloševićev genocid", dodajući da OVK nije počinila "nijedan jedini zločin" nad Srbima nakon rata jer je, kako je kazao, demilitarizovana od ulaska snaga NATO-a.

"Insistiranje Hašima Tačija na tome da će samoproglašeno Kosovo pokušati da Srbiju tereti za genocid pred međunarodnim instancama, jeste samo još jedna potvrda da Priština nastoji da se infiltrira u tela UN kako bi nastavila rat protiv Srbije drugim sredstvima," ističe Đurić. 

On dodaje i da je Tači u intervjuu Danasu na "uvredljiv i ciničan način negirao odgovornost terorističke OVK" za zločine počinjene nad srpskim civilima nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, iako je, navodi dalje, "činjenica da je ta paravojno-kriminalna formacija i danas veoma aktivna".

"Demilitarizacija OVK, koju pominje Tači, nije se nikada dogodila, njeni pripadnici su samo obukli civilna odela, ali su zadržali i oružje, organizacionu strukturu i terorističke metode, a pošto na Kosovu i Metohiji nije ostalo pripadnika srpskih snaga bezbednosti koje bi mogli napadati, njihova isključiva meta postali su srpski civili, ali i politički protivnici i nelojalni Albanci," kazao je Đurić.

On navodi i da su "granice nekadašnjih operativnih zona OVK postale, posle rata, granice podele Kosova i Metohije na zone uticaja kriminalnih klanova" na čijem se čelu, kako je kazao, i dalje nalaze bivši komandanti "te terorističke formacije".

"Te kriminalno-terorističke strukture aktivirane su i prilikom martovskog pogroma nad Srbima 2004. godine i tokom organizovanih kampanja zastrašivanja srpskog stanovništva u enklavama i povratničkim sredinama na KiM-u," ističe dalje.

"Očekujem da Specijalni sud za zločine OVK, ukoliko uopšte želi da bude od istinske koristi građanima Kosova i Metohije, upravo raskrinka kriminalno-zločinačke strukture koje su danas glavna pretnja miru i bezbednosti srpskog naroda u našoj južnoj pokrajni," zaključuje Đurić. 

Kosovski predsednik Hašim Tači kazao je u intervjuu za beogradski list Danas da normalizacija odnosa između Beograda i Prištine nije dovoljna, već je potrebno pomirenje, kao i da će Priština tek otvoriti poglavlje pronalaženja pravde na međunarodnim sudovima za, kako je rekao, "Miloševićev genocid" i dodao da su se kosovske vlasti za to "veoma dobro" spremile. Tači tvrdi da OVK nije počinila "nijedan jedini zločin" nad Srbima nakon rata jer je, kako je kazao, OVK demilitarizovana od ulaska snaga NATO-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.