Đurić: Sutra sa predstavnicima Srpske liste o kontramerama – kakve, da li i kada

Marko Đurić
Foto: RTS, caption

Uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika Srpske liste sa predsednikom Vučićem u Palati Srbija, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, najavio je da će se razgovarati o tome „kakve, da li i kada“ kontramere na dosadašnje poteze Prištine treba uvesti. Sve odluke doneće se u skladu sa stavovima Srba sa KiM, uverava, mada upozorava da treba imati na umu i predstojeći samit u Parizu. Večeras je komentarisao i navode Episkopa Grigorija o detaljima sastanka sa predsednikom Vučićem, njemu je „interesantan i ugao i način“ na koji je episkop Grigorije podelio svoje utiske sa sastanka, aludirajući na to da je medij koji je objavio intervju sa episkopom „u vlasništvu pojedinih političara i tajkuna“.

„Ovo je prvi sastanak naš sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije nakon zaista veličanstvene pobede Srpske liste prethodne nedelje, kada je Srpska lista uvećala rezultat za 40 posto u odnosu na 2017. Uprkos tome, očekujem poruku da sada nema spavanja na lovorikama već treba da se zaista radi u interesu građana u sve četiri opštine na severu i očekujem ozbiljan razgovor o eventualnim kontramerama na ono što je Priština radila“, istakao je Đurić u večernjem Dnevniku RTS-a.

„Sve poteze koje budemo vukli – predsednik i Vlada doneće slušajući stav Srba sa KiM, tražeći ugao koji je najbolji za nas i imajući u vidu činjenicu da nas za nešto više od mesec dana očekuje i samit u Parizu. Ta odluka, kakva god da bude, biće racionalna i biće pre svega učinjena na taj način da za našu poziciju bude najbolja, a da separatistima u Prištini nanese što je moguće više štete“, navodi Đurić.

Đurić je govorio i o predstojećoj sednici Narodne skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji koja je zakatana za ponedeljak. Smatra da je srpski parlament pravo mesto za razgovore o Kosovu i Metohiji i da će predsednik Vučić na tom zasedanju izneti detaljnu sliku stanja na Kosovu.

Te informacije oslanjaće se na „obiman izveštaj“ koji je danas objavila Kancelarija za KiM.

„To je obiman izveštaj i sadrži detalje o 149 projekata izgradnje, obnove i podrške Srbima u srpskim sredinama širom Kosova i Metohije. Govoriće se i o procesu dijaloga sa Prištinom i o tome kako je Priština i na koji način opstruirala razgovore sa Beogradom i koliko je za Srbiju važno da se sa ovim problemom uhvati u koštac na jedan odgovoran i ozbiljan način“, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Episkop Grigorije „ubedljiva manjina“

Komentarisao je i navode episkopa Grigorija o tome da na sastanku sa Saborom, predsednik Vučić nije izneo jasan plan o Kosovu te da se sastanak pretvorio u  napad na episkopa Teodosija.

Đurić navodi da je „merodavno“ ono što je patrijarh nakon sastanka izneo kao stav „ubedljive većine“ članova Sabora, a to je snažna podrška politici predsednika Vučiću.

„Interesantan je ugao koji je jedan od episkopa koji je zaista ubedljiva manjina u Saboru odabrao. Interesantan je i način da kroz medije koji su u vlasništvu pojedinih političara i tajkuna koji su poznati po tome što na najgrublji mogući način napadaju državnu politiku da se to radi. Ali, u svakom slučaju i u Skupštini će biti prilike da se i o tome detaljnije razgovara i predsednik Vučić će detaljno upoznati i narodne poslanike i širu javnost sa sadržinom ovih razgovora“, najavljuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.