Đurić sa predstavnicima DFC o potencijalima za ekonomska ulaganja na teritoriji Kosova

Đurić DFC
FOTO: Kancelarija za KiM

Nakon jučerašnjeg simboličkog otvaranja kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sastao se danas sa predstavnicima ove korporacije i sa njima razgovarao o potencijalima za ekonomska ulaganja na teritoriji Kosova.

Đurić je tokom razgovora istakao da bi bilo veoma značajno pokrenuti projekte u kojima bi, kako je rekao, učestvovale i od kojih bi korist imale sve nacionalne zajednice na terenu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Đurić je sagovornike, kako se dalje navodi, upoznao sa poljoprivrednim kapacitetima na KiM, neiskorišćenim industrijskim potencijalima, mogućnostima razvoja turizma i važnošću unapređenja malog i srednjeg biznisa.

U saopštenju se dodaje da je Đurić posebnu pažnju posvetio ekonomskim prilikama i poslovnim šansama u većinski srpskim sredinama na KiM-u.

Izrazio je očekivanja da će SAD kroz različite projekte doprineti stvaranju „naprednog i privredno dinamičnog prostora u ovom delu Evrope“, navode u saopštenju.

Delegacija DFC čiji je deo i izaslanik američkog predsedsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, od ponedeljka uveče boravi u Beogradu gde je već narednog dana simbolično otvorena kancelarija ove međunarodne finansijske korporacije.

Projekti u koje će biti uključena DFC vezuju se za infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine, a čija je vrednost, kako je saopšteno juče iz Ministarstva građevinarstava Srbije, iznosi oko 3.7 milijardi dolara.

Jedan od ovih projekata je auto put Niš-Merdare-Priština, a kako je tada najavljeno iz srpskog ministarstva građevinarstva, sa predstavnicima ove korporacije razgovaraće se i o mogućoj saradnji na drugim projektima u drumskom saobraćaju – kao što su auto-put Bujanovac-Končulj-Gnjilane-Štrpce dužine od 78 kilometara, rehabilitaciji puta Ribariće-Brnjak-Zubin potok u dužini 28 kilometara i brzoj saobraćajnici Raška-Jarinje-Kosovska Mitrovica u dužini od 61 kilometara.

Juče su ujedno predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići (Rukiqi), predložili, takođe zajedničkom izjavom, osnivanje tima za ekonomsku saradnju, koji bi se bavio primenom onoga što su delegacije Beograda i Prištine dogovorile u Vašingtonu 4. septembra, a koji bi sarađivao sa vladama, poslovnom zajednicom, DFC, EXIM, institucijama SAD i Evropske unije.

Delegacija američkih zvaničnika u ponedeljak je, pre leta za Beograd, boravila u Prištini gde su izvršni direktor DFC Adam Boler i kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisali zajedničku izjavu o „podsticaju investicija između Kosova i SAD-a“ a gde je takođe Ričard Grenel dobio orden od kosovskog predsednika, Hašima Tačija. Deo balkanske rute ove delegacije je i poseta Grčkoj. Američka delegacija posle Beograda putuje u Izrael, potvrdila je američka ambasada u Grčkoj.

Pročitajte još:

Grenel: Tramp planira da dođe u Srbiju, znam kakav je kad se na nešto obaveže

Grenel: Reči na papiru nisu dovoljne, sve dok se ne otvore radna mesta

Grenel stigao u Beograd, dočekala ga premijerka Brnabić

Grenel u Prištini: Došli smo zbog primene sporazuma Kosova i Srbije

U Prištini potpisan sporazum o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a, Tači Grenela odlikovao medaljom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.