Đurić: Priština pokušava da isprovocira prekid dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, upozorio je danas da Priština stalnim iznošenjem neistina o sadržaju razgovora u Briselu pokušava da isprovocira prekid dijaloga, a to je i danas učinila tvrdnjom da je dogovoreno da Kosovu uz posredstvo Austrije bude dodeljen pozivni telefonski broj.

Đurić je novinarima u Briselu objasnio da Međunarodna telekomunikaciona unija, koja je deo sistema UN, prepoznaje Kosovo kao deo Srbije, tako da jedino Srbija može da zatraži još jedan pozivni broj koji bi važio na njenoj teritoriji.

"Ako gospođa Tahiri, ili bilo ko iz Prištine misli da može da bez saglasnosti Srbije dođe do pozivnog broja, pozivam ih da to urade. Ako je to što tvrde tačno, onda nam ovi razgovori nisu ni potrebni, neka oni sami zatraže pozivni broj, pa će možda da ga dobiju jednog dana, a možda ni tada," rekao je Đurić.

Pročitajte još: 

Đurić: Laž da je Kosovo preko Austrije dobilo pozivni telefonski broj

PR: Kosovo dobija +383, Austrija podnosi zahtev; BG: Bez dogovora, ali postignut visok stepen saglasnosti o tarifama

On je istakao da je zbog iznošenja neistina od strane Prištine o sadržini razgovora uložen oštar protest kod posrednika u razgovorima i zaraženo da se takvi istupi "stave pod kontrolu".

"Stalno iznošenje neistina o sadržini razgovora štetno je po sam proces i mora odmah da prestane," zaključio je Đurić.

Prema njegovim rečima, bez Srbije ne može da bude postignut dogovor o telekomunikacijama i poseban pozivni broj, ako i bude omogućen kao proizvod dogovora da "Telekom Srbija" nesmetano funkcioniše na području KiM-a, može da se dobije samo tako što će ga zatražiti Beograd.

"Mi se trudimo da krčimo put Srbije kroz lavirint ovih teških pregovora, ali to nije lako u situaciji kada imate drugu stranu koja neprekidno govori neistine o onome o čemu se razgovara iza ovih vrata. Ponovo čujemo nešto što ne mogu da nazovem na bilo koji drugi način osim lažima o sadržini razgovora vezanih za telekomunikacije," kazao je Đurić.

Istina je, prema njegovim rečima, da je juče 15 sati razgovarano o tome da se osnuje kompanija koja bi obavljala poslove fiksne i mobilne telefonije, čiji bi osnivač bio "Telekom Srbija" i koja bi bila potpuno legalno licencirana za rad na teritoriji KiM-a.

"Bilo je razgovora i približavanja stavova po pitanju tarife, jer važno je da lokalni pozivi budu zadržani, ali ništa drugo nije dogovoreno i sve je otvoreno za diskusiju. Vlasnik pozivnog broja može biti samo država, dakle pozivni broj može imati samo Srbija ako Srbija nađe interes da uzme još jedan pozivni broj, ali moraće dobro da se potrude da nas ubede da mi nađemo interes da uzmemo još jedan pozivni broj čiji ćemo mi biti vlasnici i kojim ćemo mi raspolagati," poručio je Đurić.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri je posle jučerašnjih razgovora o telekomunikacijama u Briselu izjavila je da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski broj 383, a da će zahtev nadležnom međunarodnom telu poslati Austrija.

"Određivanje i dobijanje telefonskog broja je od velikog značaja, jer će Kosovo imati broj kao svaka država za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova," rekla je Tahiri i dodala da postoji saglasnost da "operateri sarađuju u sferi interkonekcije i rominga sa ciljem umanjena tarifa za sve građane".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.