Đurić pisao EULEX-u: Garancije Vlade Srbije i dalje na snazi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, uputio je pismo šefici EULEX-a, Aleksandri Papadopoulou, apelujući da lideru GI "Srbija, demokratija, pravda", Oliveru Ivanoviću, u ponovljenom sudskom postupku – bude omogućeno da se brani sa slobode. Garancije Vlade Srbije za Ivanovića i dalje su na snazi i, ukoliko mu bude omogućeno da se brani sa slobode, biće dostupan pravosudnim organima, poručio je Đurić, takođe. Osnovni sud u Severnoj Mitrovici u sredu će odlučiti o pritvoru lidera GI "SDP", odnosno da li će ostati na snazi, ili će biti ukinut.

"Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo Vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva sredstva koja Vam stoje na raspolaganju kako bi se Oliver Ivanović oslobodio iz sudskog pritvora, odnosno kako bi na slobodi, sa svojom porodicom, sačekao okončanje predmetnog sudskog postupka," navodi u pismu Marko Đurić, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da je Vlada Republike Srbije donela zaključak 10. februara 2014. godine, kojim se pružaju garancije da će Oliver Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je EULEX tada zvanično obavešten i naglasio da su date garancije i dalje na snazi.

Istovremeno, podsećajući da se Ivanović u pritvoru nalazi od 27. januara 2014, te da je on septembra 2015. godine zamenjen kućnim pritvorom, a da mu je, potom, januara 2016, ponovo određene sudski pritvor, Đurić je u pismu naveo: 

"Tokom boravka u sudskom pritvoru, Ivanoviću je narušeno zdravlje, a takođe trpi i veliku duševnu bol, zbog odvojenosti od porodice."

Ipak, ocenio je i da je odluka "Apelacionog suda privremenih institucija samouprave u Prištini predstavlja korak ka konačnom zadovoljenju pravde," s obzirom na to da je, kako navodi, "prvostepenom presudom Oliver Ivanović proglašen krivim iz političkih razloga, budući da izvedeni dokazi i izjave svedoka tokom postupka nisu pokazali na individualnu, ni komandnu odgovornost za navodna ubistva civila albanske nacionalnosti", aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, i da su ostali optuženi u postupku oslobođeni svake krivične odgovornosti.

Apelacioni sud u Prištini doneo je prošle nedelje odluku da se suđenje Oliveru Ivanoviću vrati na ponovni postupak. Na ponovni postupak vraća se samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je, 21. januara prošle godine, osuđen na devet godina zatvora, zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.