Đurić: "Park mira" neće biti uklonjen; izjave Edite Tahiri zapaljive

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, demantovao je tvrdnju zamenice kosovskog premijera, Edite Tahiri, da se Srbija principijelno složila da ukloni park mira, a da je Tahiri dobila garancije iz Brisela. Đurić je poručio građanima u Severnoj Kosovskoj Mitrovici da je “park mira” trajna kategorija koja će ovde ostati i da građane ne treba da brinu izjave iz Prištine. 

On je osudio nedavne izjave Edite Tahiri o uklanjanju Parka mira, rekavši da su u suprotnosti sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, te da niko ne može da zabrani građanima ovog grada da uređuju svoj grad na način na koji oni žele, kao i da nema razloga da se, kako je rekao, zapaljivim izjavama truje atmosfera na Kosovu i Metohiji.

“Takve izjave i takvo ponašanje suprotni su duhu normalizacije odnosa i duhu svega onoga što smo nastojali da postignemo u prethodnih 20 meseci i ne mogu nas odvesti ka ničem dobrom," rekao je Đurić i dodao: 

“Nisam siguran da je gospođa Edita Tahiri dobro razmislila o svojim izjavama. Naravno da ta njena izjava ne odgovara realnosti i sasvim sigurno da niko osim građana Severne Kosovske Mitrovice i opštine Severna Kosovska Mitrovica, ne odlučuje o tome kako će ta opština da izgleda." 

Po Đurićevim rečima, umesto destruktivnih poziva na rušenje, Edita Tahiri treba da razmisli o tome šta će uraditi da popravi kvalitet života na Kosovu.

“A umesto poziva na rušenje koji su destruktivni, bolje bi bilo da Edita Tahiri razmisli o tome kako će nešto da uradi i da izgradi za svoj narod, koji takođe živi u veoma lošim ekonomskim uslovima i grca pod teretom i organizovanog kriminala i korupcije, koja je na žalost, zahvatila sve segmente društva, ovde na Kosovu i Metohiji,” rekao je Đurić i naglasio:

"Uveren sam u to da je velika većina građana i Albanaca ovde na Kosovu i Metohiji svesna toga da nam je neophodan miran suživot, da nam je neophodno da budućnost gradimo u dogovoru. Niko ne može da zabrani našim ljudima da uređuju svoje poslove i da uređuju svoj grad na način na koji to smatraju primerenim. Srbija stoji i stajaće ovde i uz srpski narod u potpunosti i nema ni jednog jedinog razloga da zapaljivim izjavama, kakve smo čuli prethodnih nekoliko dana, trujemo atmosferu na Kosovu i Metohiji, gde je i onako dovoljno tenzija u predvečerje formiranja pokrajinske vlade."

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas je posetio glavni most na Ibru u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, obišavši radove na izgradnji Trga cara Lazara koji se izvode u blizini mosta.

“Mi smo došli danas da vidimo radove koji se izvode na uređenju budućeg Trga cara Lazara, ovde, u Kosovskoj Mitrovici i želim sa ovog mesta da poručim svim građanima Srbije i građanima srpske nacionalnosti ovde na Kosovu i Metohiji, da nemaju razloga da se boje zbog pretnji iz Prištine koje smo mogli da čujemo prethodnih dana, kao i od gospođe Edite Tahiri nekakvim rušenjem Parka mira. Park mira je trajna kategorija koja će ovde ostati,” rekao je Đurić, dodavši da Srbija želi sve probleme i pitanja da rešava kroz dijalog, te da pretnje i poruka o rušenju ne doprinose ničemu.

Marko Đurić je i objasnio da niti Edita Tahiri, niti bilo ko drugi, neće ništa rušiti u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i to da je umesto pretnji potreban zajednički razgovor o boljoj budućnosti Srba i Albanca.

“Želim odavde da poručim da niko, a posebno ne Edita Tahiri, neće ništa rušiti ovde u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i da bi umesto toga trebalo da sednemo za sto i da razgovaramo o tome kako ćemo da izgradimo bolju budućnost i za Srbe i za Albance, a ta bolja budućnost se pretnjama svakako ne može izgraditi. Dakle, srpski narod ovde na Kosovu i Metohiji i ovde u Severnoj Kosovskoj Mitrovici nema nikakvog razloga za zabrinutost,” naglasio je Đurić. On je dodao da su radovi na izgradnji trga u skladu sa pravnim procedurama i da su prijavljeni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.