Đurić osudio napad na novinarke: Kontinuitet ponašanja od 26. marta

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić oštro je osudio napad na novinarke KoSSeva i Radio Beograda, koji se dogodio danas u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Bošnjačkoj mahali, nakon što je on u tom naselju obišao dve stambene zgrade.

Đurić je iz Banjske, gde trenutno boravi, za Tanjug naveo da je to pokazatelj da je politička klima prema Srbima i slobodnom i objektivnom izveštavanju loša, te da se neki ljudi osećaju slobodno da ugrožavaju i fizički integritet novinara.

"To šalje lošu poruku i predstavalja kontinuitet one vrste ponašanja koje smo mogli da vidimo 26. marta," rekao je.

Dodao je i da se "takvi nasilnici i huligani osećaju oslobođeno nakon što su videli da su i policajci napadali novinare".

Do incidenta je došlo nakon završenog Đurićevog obraćanja medijima na otvorenom i pripreme delegacije iz Beograda za odlazak.

U grupi od tri mladića, jedan koji je govorio albanski, verbalno je protestovao i fizički pokušao da krene u susret koloni vozila, na šta su ga kosovski policajci sprečili i to u više navrata.

Pokazivao je više puta sklopljene šake kao simbol orla, i verbalno se agresivno ponašao, takođe govoreći novinarki KoSSeva koja je snimala "Ne snimaj", na šta je druga novinarka KoSSeva upozorila da se radi o medijskoj ekipi.

Policajci su uspeli da ga izvedu sa puta, sačekao je da prođe kolona, a potom je naglo prišao novinarkama – sa KoSSeva i Radio Beograda. Novinarki KoSSeva koja je snimala incident uneo se direktno u kameru i pokušao da prekine snimanje, odgurnuvši je rukom. Govorio je na albanskom, "ne snimaj", "ja sam sa Kosova", "Koji ste medij". Policajci u ovom delu incidenta – napadu direktno prema novinarkama – nisu reagovali.

Od Kosovske policije zatražili smo hitan odgovor na pitanja zašto policija nije reagovala prilikom napada, da li je napadač priveden i kada i da li je otvorena istraga i kada?

U nastavku pogledajte snimke incidenta:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.