Đurić: Očekujem teške razgovore, borićemo se koliko možemo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je večeras na početku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine da očekuje duge i teške razgovore, a da je atmosfera već sada "usijana".

Đurić je u izjavi za RTS istakao da je beogradska delegacija izložena velikim pritiscima međunarodnih činilaca, koji bi da "izdiktiraju tekst dogovora", ali i da se "oko svake reči i zapete vodi žestoka borba".

"Već sada se vidi da će ovo biti duga noć ozbiljnih razgovora o konkretnim temama," rekao je Đurić navodeći da će beogradska delegacija insistirati da u centru pažnje budu Zajednica srpskih opstina, pitanja imovine, pa i učesće Srba u pravosudnim institucijama.

Đurić je novinarima u Briselu rekao da srpska strana želi da razgovara o Trepči, ali i problemu pravosuđa, jer na Kosovu već godinama nema srpskih sudija.

"Već je više meseci razgovara o pravosuđu i beogradska delegacija želi da dođe u situaciju da imamo desetine srpskih tužilaca i sudija, što nismo imali od 1999. kada je pravosuđe u pokrajini očišćeno od Srba," rekao je Đurić novinarima, dodajući da Priština istovremeno pokušava da nametne temu raspuštanja civilne zaštite na Severu Kosova, kao i da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj.

Atmosfera u našem timu je dobra i borbena, dodao je Đurić uveren da će presednik Vlade i ostali članovi raditi koliko god treba, pre svega na rešenju za formiranje Zajednice srpskih opština, koja je "naša budućnost na Kosovu".

Đurić je kazao da su razgovori koje je Vučić ranije večeras imao sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje, Johanesom Hanom, bili skoncentrisani na pohvale Srbiji u reformama i napretku ostvarenom po različitim pitanjima, ocenivši ih kao veoma uspešne, dok je za predstojeći susret, pod pokroviteljstvom Mogerinijeve, uveren da će biti težak.

Tokom noći očekuje se da se pre završnih izjava na kraju dijaloga novinarima obrati i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.