Đurić o čeličnom prijateljstvu sa Rusijom i Kinom; Grenel: Da izvučemo Srbiju i Kosovo iz Rusije i Kine

FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se juče u Beogradu u odvojenim susretima sa ruskim ambasadorom i kineskom ambasadorkom u Srbiji. Posete su usledile po povratku sa pregovora u Vašingtonu, a potom u Briselu, te nepunih nedelju dana nakon što je u Beloj kući potpisan dokument koji je osim podrške vlasti, naišao i na snažne osude zbog, kako je ocenjeno, mogućeg ugrožavanja međunarodne pozicije Srbije sa ovim dvema zemljama, ali i sa Arapskom ligom, kao i same pozicije Srbije u EU i UN.

Čelično prijateljstvo

Đurić je kinesku ambasadorku Čen Bo informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, Istovremeno je, kako je saopštila Kancelarija za KiM, „izrazio uverenje da će NR Kina, u duhu čeličnog i bezbroj puta potvrđenog prijateljstva dve države i naroda, nastaviti da pruža aktivnu međunarodnu podršku Srbiji“.

On, štaviše, tvrdi da „nema tih pritisaka pod kojima će naša zemlja odustati od podrške svojim dokazanim prijateljima“.

U saopštenju se našlo i Đurićevo uverenje o nastavku prijateljstva Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, te da će njihovi bliski odnosi „nastaviti da budu važan zamajac unapređenja srpsko-kineskih odnosa“.

Srbija računa na pomoć Rusije, njoj je dosledan prijatelj

Razgovarao je i sa Bocan-Harčenkom. Srbija ostaje dosledan prijatelj i Rusije, poručuje Đurić.

I Rusiji se zahvalio na doslednoj podršci ove velesile Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

Upravo boreći se za svoje državne i nacionalne interese, Srbja ostaje dosledan prijatelj Rusije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Proteklih dana portparolka ministarstva spoljnih poslova je uporedila sada već viralnu fotografiju Aleksandra Vučića kako sedi u stolici preko puta kabinetskog stola za kojim je Donald Tramp – sa kultnom scenom iz filma Niske strasti, uz njen savet kako treba ispravno sedeti kada se bilo ko nađe u poziciji da ga ispituju. Đurić je bio upravo prvi koji je odbranio Vučića, snažno odgovorivši Mariji Zaharovoj, za njim i Vulin, a Vulina je juče pohvalio i američki Komitet za nacionalnu bezbednost, dok je Vučiću čestitao na hrabrosti. Zaharova se u međuvremenu izvinila, ali je njena objava, pored osude vlasti stekla hiljade emotikona sa simpatijama i komentara podrške srpskih korisnika društvenih mreža. Konačno, razgovarali su Vučić i Lavrov.

„Srbija računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u toj borbi“, navodi se u saopštenju.

I ovde se spominje bliski odnos Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Takav odnos ostaće, kako je naglasio Đurić, „garant čvrstih odnosa naših zemalja, što će još jednom biti potvrđeno predstojećom posetom ruskog predsednika Beogradu“.

FOTO: Kancelarija za KiM
Grenel: „Sporazum važan da izvučemo dve zemlje iz Rusije i Kine“

Za to vreme, izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, nastavlja da američkoj javnosti u predizbornoj kampanji objašnjava, „istorijski uspeh“, kako je dokument o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predstavljen u SAD, ali i u pro-vladinim medijima u Srbiji.

Papiri koje su tri strane pojedinačno potpisale u Vašingtonu uključuju i tačke o „diverzifikaciji snabdevanja energijom“, te zabranu upotrebe 5G opreme „koja dolazi od nepouzdanih dobavljača“ i uklanjanje iste postojeće.

Upravo su oni koji kritikuju dokument i nastup srpskog predsednika u Vašingtonu, odnosno delegacije u kojoj se nalazio i Đurić, u ovim tačkama prepoznali rizik od ugrožavanja odnosa sa Rusijom i Kinom, koje su tradicionalno jaki saveznici Srbije, jer u ovim dvema oblastima svetske sile imaju interes.

Sada Ričard Grenel kaže da je upravo jedan od razloga zašto je sporazum na koji su se Vučić i Hoti obavezali – važan – taj što je Trampov tim pokušao i da „prozapadnizuje taj deo sveta“, a to će postići tako što će „Srbiju i Kosovo“ da „izvuku“ iz Rusije, uz tri tačke, od kojih je jedna:

„Obe zemlje su se složile da diverzifikuju svoje snabdevanje energijom, što za Srbiju znači, a to je ogromno – 100% energije tamo dolazi iz Rusije, oni su se složili da diverzifikuju, što znači da se povuku iz Rusije“.

„Umesto da Srbija i Kosovo gledaju u Kinu, one će gledati u Ameriku i zapadni stil biznisa i Evropu, kako bi njihov radni sektor rastao“, kazao je Grenel u jednom od najnovijih intervjua za JSL.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.