Đurić i Tanin o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i izveštaju za SB UN

Đurić Tanin
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Кosovu (UNMIК) Zahirom Taninom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu kao i o predstojećem izveštaju UNMIК-a koji se priprema za Savet bezbednosti UN.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Đurić je tokom razgovora naveo da Beograd vidi kao nezaobilaznu ulogu UN u procesu rešavanja odnosa sa Prištinom.

Đurić je naveo da je prošlo više od šest godina, „odnosno 2.341 dan“, od kako Priština nije ispunila obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da EU nije obezbedila sprovođenje tog dogovora, o čemu je, kako je dodao, Srbija više puta obaveštavala Savet bezbednosti.

Govoreći o položaju srpskog naroda na Кosovu, Đurić je izrazio očekivanje da će u izveštaju UNMIK-a biti konstatovano da su „ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazađena nakon uvođenja anticivilizacijskih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije“.

On je upozorio da „sve učestalije međuetničke provokacije i napadi albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda ne izazivaju dovoljno ozbiljan i odlučan odgovor dela međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na terenu“.

Đurić je izrazio očekivanje da će predstojeći izbori na Kosovu, uz pomoć međunarodnih organizacija i predstavnika, proteći „u koliko-toliko demokratskoj atmosferi“, i da će srpskom narodu biti garantovano pravo da slobodno bira svoje predstavnike u prištinskim institucijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.