Direktorka KBC otkriva gde su u organizmu posledice kovida najprimetnije

FOTO: Printscreen/RTS

Direktorka Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ dr Marija Zdravković rekla je za RTS da se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji, dok pacijenti sa težom kliničkom slikom imaju duži oporavak. Posledice se najčešće reperkutuju na karidovaskularni i respiratorni sistem, smanjen kapacitet disanja, fokalni miokarditis, u praksi se ispoljavaju aritmijama. Posle praznika doktorka Zdravković ne očekuje pogoršanje epidemijske situacije.

Iz dana u dan smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu, ali ih je sve više na ne-kovid odeljenjima. Neki od njih žale se i na posledice kovida.

Gostovanje direktorke KBC „Bežanijska kosa“ na RTS možete pogledati ovde.

Dr Zdravković rekla je, gostujući u Dnevniku da se nedeljno u toj ustanovi pregleda oko 3.500 pacijenata neki put i više – 4.000, bilo da je reč o hitnim pacijentima, urgentnim stanjima ili redovno zakazanim pregledima.

Prema njenim rečima, njih oko 120 su pacijenti koji su upućeni sa suspektnim postkovid stanjem.

Kaže da bi pacijent trebalo da dođe na kliniku pošto ga u domu zdravlja pregleda izabrani lekar, sa osnovnim laboratorijskim analizama i isključenim drugim težim oboljenjima. Ističe da je najveća greška odmah zaključiti da pacijent ima postkovid sindrom, a ne isključiti teža oboljenja, čega je bilo.

Pristup pacijentu u „Bežanijskoj kosi“ je multidisciplinarni: urade se laboratorijske analize, kardiološki pregledi i pregled pulmologa – a vrlo često se uključuje i endokrinolog, fizijatar, reumatolog u zavisnosti od kliničke slike.

Brojne posledice

Posledice se najčešće reperkutuju na karidovaskularni i respiratorni sistem, smanjen kapacitet disanja, fokalni miokarditis, u praksi se ogledaju kroz aritmije, ima i onih koje su opasne po život.

„Pacijenti koji imaju težu sliku imaju duži oporavak. Postoje osobe koje u prvom trenutku nisu imale težu kliničku sliku. Kovid se razvukao i dugo je trajao, možda se nisu na vreme javili. Bitno je da se posledice dijagnostikuju i leče“, napominje Zdravkovićeva.

Ko traži pomoć

Odgovarajući na pitanje ko traži pomoć, kaže da tu nema pravila, ko god je imao neko hronično oboljenje ono je ubrzano pogoršano tokom kovida, napredniji stadijum srčane insuficijencije ili je uznapredovalo u koronarnu bolest, a plućni bolesnici imaju ozbiljnije komplikacije.

Koje slučajeve pamti

Pamti slučajeve koji su slični – kada neko dođe zbog velikog broja preskoka srca, a da nema druge tegobe – samo primeti da se više zamara, da ima lupanje srca, a onda se uspostavi da se radi o postkovid miokarditisu.

„Očekivali smo takve posledice, spoznali smo jako dobro lice kovida, to je teška bolest, odnela je ogroman broj života u svetu. Imali smo dobru terapiju, u Srbiju su bile moderne terapije, veliki broj života smo uspeli da spasimo, to je agresivan virus koji je ostavio posledice“, rekla je doktorka.

Bolesnici koji ne znaju da imaju kovid, budu upućeni u našu ustanovu zato što smo dežurni, imaju druge tegobe, svaki pacijent pre hospitalizacije se testira, oni sada imaju mnogo lakšu kliničku sliku, rekla je ona.

Ko se brže oporavlja, muškarci ili žene

Dr Zdravković kaže da su žene u lošijoj situaciji najverovatnije i zbog hormonalnog statusa i zbog toga jer su fizički manje aktivne.

Najbolje se oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji.

„Uvek savetujemo, ne samo zbog kovida, da se misli na ishranu, da se vrši kontrola telesne mase, i fizičku aktivnost, ali ne bez provere kardiološkog statusa“, podvukla je Zdravkovićeva.

Liste čekanja

Na Bežanijskoj kosi, na Kardiologiji, ne postoje liste čekanja za pacijente koji su hitni i sa prioritetom, a ostali, kako kaže, budu rešeni u roku od tri nedelje.

Što se tiče ortopedske liste čekanja i ugradnje kukova, ona postoji kao i u drugim ustanovama.

Zdravkovićeva kaže da ne očekuje pogoršanje epidemijske situacije nakon praznika,

„Mislim da smo kroz vakcinaciju i usvajanjem nekih preventivnih mera koje nismo pre imali u svakodnevnom kontaktu značajno smanjili incidencu virusa korone i ovaj broj ohrabruje i nadam se da će biti još manji, ali to zavisi od svih nas“, zaključila je Zdravkovićeva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.