Diković: Od KFOR-a saznanja o mogućem ugrožavanju bezbednosti na KiM-u

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, kaže da je u razgovoru sa komandantom KFOR-a došao do "određenih informacija" da u kopnenoj bezbednosti "može doći do ugrožavanja bezbednosti" i na prostoru Kosova i Metohije. Iako je medijima ovu informaciju saopštio danas, do saznanja je došao u petak. Ipak, nije precizirao kakva konkretno saznanja ima. KFOR se za sada nije oglasio.

"Ja sam u razgovoru sa komandantom KFOR-a u petak došao do određenih informacija da u Kopnenoj zoni bezbednosti može doći do ugrožavanja bezbednosti i na prostoru Kosova i Metohije," kazao je Diković u obraćanju medijima, tokom današnjeg obilaska baze "Jezerska mahala" u Kopnenoj zoni bezbednosti.

On nije naveo više detalja, dodajući, sa druge strane – da je "na sreću za sada sve mirno i stabilno".

"I siguran sam da su i snage KFOR-a, bar po izveštaju komandanta, preduzele sve mere i evo danas je mirno i bezbedno."

Vojska Srbije, snage bezbednosti Srbije i KFOR uspešno kontrolišu kopnenu zonu bezbednosti i obezbeđuju mir svim građanima na ovim prostorima, ocenio je takođe, navodeći i da je "važno naglasiti" da su razmene informacija Vojske Srbije i KFOR-a svakodnevne.

Kopnena zona bezbednosti uspostavljena je vojnotehničkim sporazumom potpisanim 9. juna 1999. godine u Kumanovu i proteže se duž administrativne linije Republike Srbije sa Kosovom i Metohijom, čija je ukupna dužina 382 kilometra, a širina 5 kilometara.

Istim sporazumom formirana je Zajednička komisija za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma, koju čine komisija komande KFOR-a i komisija predstavnika snaga bezbednosti Srbije. Upravo su ključni zadaci zajedničke komisije "koordinacija aktivnosti snaga bezbednosti" Srbije i KFOR-a duž administrativne linije s KiM i u Kopnenoj i Vazdušnoj zoni bezbednosti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.