Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje

OEBS Devenport
FOTO: OEBS Kosovo

„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan demokratije uveden Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. godine kojom je upućen poziv svim državama članicama da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti.

Šef misije OEBS-a poručio je ovim povodom da je, s obzirom na to da su lokalni izbori za mesec dana, OEBS radio sa Centralnom izbornom komisijom na poboljšanju biračkih spiskova.

CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili su se i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa, naznačio je.

„Ono što je bitno napomenuti je to da se 14 žena kandidovalo za predsednice opštine i da je 1.938 žena kandidata za skupštine opština, koje se nadaju da će zadobiti poverenje građana 17. oktobra“, poručio je Devenport.

Naznačili su da se Svetski dan demokratije odnosi ujedno na slobodu novinara – da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i ohrabrujući žene u borbi protiv nasilja, koje je u porastu tokom pandemije kovid-19.

„Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i zalagala se za borbu protiv nasilja u porodici, kao i finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici“, dodao je šef misije OEBS-a.

Kazao je da mora da se čuje svačiji glas – ili na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, s ciljem boljitka svih zajednica i bolje predstavljanje institucija.

„Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucije za javnu bezbednost – da ojačaju rad policije i građana, pomoću kojeg bi se identifikovale bezbedonosne pretnje“, precizirali su iz OEBS-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.