Demolirano katoličko groblje kod Prizrena

Nedavno su u selu Romaje u prizrenskoj opštini oskrnavljeni spomenici na katoličkom hrišćanskom groblju. Lokalni sveštenik Don Ndue Balabani rekao je, a preneli kosovski mediji, da se skrnavljenje groblja starog 200 godina, događalo i ranije, te da očekuje da Kosovska policija ovog puta pronađe "kriminalce" i kazni ih. Demoliranje katoličkog hrišćanskog groblja izazvalo je i lančanu reakciju najviših kosovskih zvaničnika. Tokom 17 godina, u javnost su odlazile slike uništenih pravoslavnih grobalja, dok slike demoliranih katoličkih spomenika praktično nisu postojale, osim sa zajedničkog hrišćanskog groblja, kakvo je, na primer, ono u Južnoj Mitrovici, gde su na jednom groblju, u zasebnim parcelama, sahranjivani pravoslavni i katolički hrišćani.

"Ovakve stvari su se dešavale nekoliko puta ranije. Iako su na groblju spomenici, krave su uništile groblje," rekao je sveštenik Balabani za kosovske medije, dodajući da su krstovi uništeni.

Predstavnik sela Fron Prededaj, sumnja da iza ovog čina stoji jedna od porodica iz sela muslimanske zajednice.

"Kriminalci su uništili groblje i treba da budu kažnjeni," rekao je on za Gazeta Express.

"Mi smo mnogo puta ćutali kada su se manje stvari događale, ali je ovo sada preterano," dodao je.

Kosovska policija potvrdila je da je ovo katoličko groblje groblje uništeno, a da su počinioci nepoznati.

Kosovski zvaničnici su snažno osudili ovaj događaj, poručivši da je narod Kosova "primer istinske harmonije među verskim zajednicama", da su "Kosovo i njeni građani posvećeni negovanju harmonije i tolerancije", ali i da se radi o "varvarskom činu" koji je počinjen kako bi "izbledela verska tolerancija" na Kosovu.

"Grobovi su sveti objekti i ko god podigne ruku na njih, podigao je ruku na svetost života," poručio je jedan od ovih zvaničnika – Ramuš Haradinaj, koji je i prvi reagovao. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.