Demantiji i demencija

U nekom normalnom Univerzumu (Kosmosu, Svemiru, Vaseljenoj)  sasvim je normalno da postoje razna neslaganja, iznošenje neistina (laži bre) a zatim opovrgavanje istih, odnosno zdravi demantiji na neki stav, činjenicu ili tvrdnju. Kod nas u Srbiji odomaćio se mutirani demantij. To je onaj gde demantuješ (tvrdiš da to nisi ti izjavio već  ubačeni faktor koji ti je to izvadio iz konteksta) samog sebe u što kraćem vremenskom periodu. Za uspešnost tog mutiranog demanta potrebna je pomoć demencije*. Postoje dve vrste demencije. Prva je ona koju očekuješ ali i nametneš građanima, a druga je veštačka, kad se kao praviš da se ne sećaš šta si rekao u poslednjih par dana, 24 sata, pre par sati…Ma upravo sada.

Nije tako davno bilo kada se jedan Neidentifikovan leteći objekat  (u daljem tekstu NLO) pojavio na jednoj međunarodnoj utakmici u glavnom gradu države u opadanju noseći poruku mira, blagostanja, puta u EU ali i geometarski vrlo preciznih merenja. Neki od nas su plakali od muke, neki privođeni a neki su uz policijsku pratnju bezbedno otišli kući. Taj neidentifikovani vazduplohov, odnosno dron, postao je deo naše demencije. Prebrzo smo ga zaboravili pa smo sa osmehom prihvatili i podržali da naš glavni pilot svih naših vazduplohova ode u sedište države koja distribuira NLO i zatraži još..  Bespilotnih vazduplohova ili geometara koji kroje granice u punom naletu? Dobiće sva tri.

Tamo je tražio finansijsku pomoć cele Vaseljene i EU kao predsedavajuće a u glavnom gradu države u opadanju je po povratku izjavio da nama više ne treba finansijska pomoć i da će nas po(h)valiti. E to su demanti i demencija na delu. Nit’ se seća a već tvrdi da nije rekao. I sve to za manje od 24 sata. Pa nije kada su mu ugasili mikrofon. I treba. Cenim da se trebalo vratiti preko Prokletija na magarcu, utabanim stazama, putevima oružja i upada, preko Košara, pa u Junik. Ali kažu da tu nisu mogli da prođu ni mnogo jači. Nije legenda, istina je – nego nas uhvatila demencija.

Globalno gledano i nije loše biti dementan (zaboravan). Svakog dana novi skandal u Parovima, svako malo neka rehabilitacija, neka poplava i kiša, neki pištolji zaštitnika građanja kojeg građani štite, par skandala na splavovima, napumpana Evrovizija, mala nevesta gladna i eto demencije. Iz razloga velikog poštovanja prema našim sugrađanima iz centralne Srbije (ne misle valjda da smo mi Kosovari), želim da podsetim samo na stvari koje smo mi sa ove strane grane zaboravili.

Naravno da neću to raditi hronološki već po osećaju diranja nerva. Nedavno je bombastično zvučalo da konačno počinju pregovori o formiranju ZSO. Gospodin to najavljuje, spikeri “talking heads“ ponavljaju u grču a mi konačno se radujemo više nego da vidimo Zmaja od Šipova sa isukanom sabljom na delu. Aha-ha-ha, već na kraju dana tih epskih razgovora gospodin izjavljuje i demantuje sebe da je pregovarano, već da su se on i država Srbija odlučno dogovorili sami sa sobom, bez obzira što smo tri dana ranije znali da albanska delegacija doći neće. Nije loše ako imamo demenciju.

Malo smešno zvuči, ali ja želim da me demantuje Prevashodnost i dokaže da je 28% jezera Gazivode na teritoriji KiM, a ostatak u centralnoj Srbiji. Ne da je samo drugačije, već je bezobrazno zloupotrebljena sad već zaboravnost da progutamo takvu nezrelu i zelenu žabu. Sada ću skratiti priču. Da li smo već zaboravili Borkove pregovore? Nismo i nemojmo, jer Edita i dalje priča istinu i sa pravom demantuje.

Borko je naravno naopako otvorio Pandoru. Po vestima iz Bajčetine – “Tako mi Boga ja se neću smiriti…“ Ćao, doviđenja i on je demant svog postojanja. To neće biti granica, već administrativni prelaz. Ma ćao i Borko i Maricin saputnik. Insajder će dokazati sve laži i kriminal, pa nam ugasiše skupštine opština. Statusno neutralno, pa po nalogu Prištine naši srpski policajci sa srpskim komandirom policije poslaše diviziju juče da isele čoveka – žrtvu procesa dva svedoka. Ne postoje demantiji od komandira osim od Gospodina koji tvrdi da nije okupljeni narod zaštitio porodicu našeg sugrađanina, već se divizija povukla pod teretom neviđene sile.  I ne lažimo se, na Severu nema vanrednih situacija pa tako i cenim rasformiranje civilne zaštite kao računanje na skoru infekciju demencijom.

Ne želim da kvarim lep vikend našim maturantima. Neka vam je sa srećom i ne radite ono što radimo mi. Nemojte sebe staviti u situaciju da se međusobno demantujete, sećajte se vrednih stvari i ispravljajte nas tamo gde se mi zaboravimo. Ljudski je grešiti, zlonamerno je da se ponavljamo. Vakcinisani ste protiv demencije. Niste pali sa drveta.

Živeli,

Na svako sledeće pitanje neću demantovati već potvrditi svoje mišljenje. Jer mi nismo rasli na drvetu.

P. S  Negde nisam podebljao (boldirao) demantiji. Gde? J

*demencija, blaža verzija zaboravnosti pre upoznavanja onog poznatog nemca što krije stvari po kući.

  

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.