Delegacija Srbije u Dubaiju protiv Kosova u INTERPOL-u

Sedište Interpola u Lionu, Francuska, Foto: RSE

Državni sekretari srpskog ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković izložile su u Dubaiju predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini INTERPOL-a, argumente Srbije zašto Kosovo ne može biti deo ove međunarodne policijske organizacije.

Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković su naglasile da ne postoji „nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo Kosova i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost“.

Kako su objasnile, INTERPOL-ove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela, saopštio je MUP.

Hrkalović je predstavnicima delegacija ukazala na činjenicu da Prištini nije cilj da članstvom u INTERPOL-u radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Popović Ivković je istakla da i samo razmatranje zahteva Kosova za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan.

„Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata INTERPOL-a i pravno obavezujuće Korelove rezolucije od strane Generalne skupštine i članica,“ rekla je Popović Ivković i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u INTERPOL-u rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

Kako je objasnila Generalni sekretarijat INTERPOL-a je stavljanjem zahteva Kosova u predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom.

„Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu Kosova, kršeći pravo članica INTERPOL-a da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za aplikaciju“, ukazala je Popović Ivković.

Državni sekretari Hrkalović i Popović Ivković istakle su da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i pozvale države članice da, ukoliko se zahtev Prištine bude razmatrao na Generalnoj skupštini, glasaju protiv i time pokažu da su privržene međunarodnom pravu i da ne pristaju na politizaciju i rušenje ugleda INTERPOL-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.