Delavi: Teške posledice po političare ukoliko inicijativa o ukidanju Specijalnog suda uspe

Poslanici koji podržavaju inicijativu za ukidanje Specijalnog suda i političari koji je predvode, uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posledicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli – najnovija je poruka ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, Grega Delavija. Kaže da "Kosovo ne može da bude zemlja u kojoj je nekažnjivost norma". Prihvatanje takve realnosti, ocenjuje, značio bi "povratak na način liderstva Miloševićeve ere za koju se generacija građana Kosova borila da sruši". Ne postoji ništa što želim više nego da vidim da Kosovo uspe kao "pravedna, prepoznata i prosperitetna zemlja", poručuje, takođe.

"Specijalni sud je izuzetno važan Sjedinjenim Američkim Državama. Stalo nam je do Suda zbog toga što je naša intervencija 1999. bila zasnovana na ideji da su ratni zločini nad bilo kim i bilo gde napad na međunarodnu pravdu," smatra Delavi, saopšteno je iz ambasade SAD-a u Prištini.

"Da sprovede pravdu za pojedince koji su optuženi da su počinili zločine nad drugima u vreme kosovskog rata za slobodu"

Zašto je Kosovo osnovalo Specijalni sud? – pita Delavi i odgovara:

"Kosovo je učinilo to da sprovede pravdu za pojedince koji su optuženi da su počinili zločine nad drugima u vreme kosovskog rata za slobodu.  Specijalni sud se ne odnosi na pravdu prema zemljama, vojskama ili etničkim grupama. On se odnosi na pravdu prema pojedinačnim žrtvama.

Kosovo je ratovalo 1999. i mi smo bili uz vas. Bili smo uz žrtve bili smo uz pravdu. Niko neće prepravljati udžbenike istorije o kampanji zločina Savezne Republike Jugoslavije, ali realnost je da su određeni pojedinci koji su se borili za pravedni cilj slobode Kosova počinili zločine nad drugima za koje moraju da odgovaraju. I Specijalni sud se odnosi na to."

"Pamtimo", dodaje, "patnje milion građana Kosova koji su napustili svoje domove, koji su spavali pod vedrim nebom u planinama ili duž makedonske granice":

"Želeli smo da im podarimo pravdu. Američki vojnici su rizikovali svoje živote da brane to načelo i dugujemo im da nastavimo da branimo to načelo i danas."

Ističe i da je SAD-u stalo do Specijalnog suda zbog toga što žele da vide da "Kosovo zauzme svoje zasluženo mesto kao evropska zemlja pridruživanjem u NATO i EU".

"Menjanje ili poništavanje Zakona o Specijalnom sudu i pokazivanje svog nepoštovanja prema vladavini prava bi vratilo Kosovo godinama unazad kada je reč o njegovoj integraciji u evropske institucije. Ukoliko želite da se pridružite klubu, onda morate da živite po pravilima kluba. I jedno od najvažnijih pravila u evroatlantskom klubu je vladavina prava, navodi.

Komentarišući to što, kaže, neki govore pa zašto nemamo suđenja ovde, mi to možemo sami – Delavi navodi da kosovski pravosudni sistem "nije pokazao da je sposoban za sprovođenje pravde na predmetima visokog profila, a svedoci i dalje bivaju izloženi zastrašivanju, pretnjama i nasilju".

Haradinaj: Delavi "klovn"

Nakon izjave Delavija, zamenik šefa Udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, nazvao ga je "klovnom", prenosi Gazeta Express pozivajući se na Kosovapress.

"Pre svega, Delavi je dokazao da je klovn, kršenjem svih pravila i odgovornosti kao diplomata. Ako Delavi ima dokaze da su komandanti OVK počinili zločine, on bi trebalo da izađe kao svedok," rekao je Haradinaj.

Dodao je i da Kosovo zahtevom za ukidanjem suda "ne ugrožava odnose sa SAD, već sa Delavijem".

Izjava Haradinaja izazvala je brojne negativne reakcije u Prištini, uključujući i reakciju predsednika Kosova, Hašima Tačija, premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, kao i predsednika Skupštine Kosova, Kadrija Veseljija.


"Specijalni sud će se dogoditi"

Sa druge strane, predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, još jednom je ponovio da će se, "iako nepravedan – Specijalni sud dogoditi".

Neće, kaže, dozvoliti iznenađenja i jednostrane poteze koji mogu da dovedu u pitanje parnerstvo sa SAD-om i EU.

Veselji je, prenosi Gazeta Express, od svih političkih partija na Kosovu zatražio da se ujedine i da se suoče sa tim procesom. 

Dodao je da će zahtev za održavanjem vanredne sednice o ukidanju Specijalnog suda ostati na dnevnom redu Predsedništva Skupštine Kosova do donošenja odluke i pozvao članove Predsedništva da prisustvju sednicama.

Građanima Kosova preporučio je da svojim liderima postave sledeća pitanja: 

"Da li želite da Kosovo bude zemlja gde se ne primenjuje vladavina prava prema onima koji imaju moć ili političke prijatelje? Da li želite da Kosovo bude zemlja gde se kriminalci ne suočavaju sa posledicama za svoje zločine?  Da li želite da Kosovo bude izostavljeno kada se ostali pridružuju Evropskoj uniji?"

"Ili želite da Kosovo bude zemlja koja poštuje vladavinu prava, štiti prava žrtava i zauzima svoje zasluženo mesto kao poštovana članica međunarodne zajednice u savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama?"

"To je moja vizija budućnosti vaše zemlje. Ukoliko je delite, podržite pravdu. Podržite žrtve," zaključio je Delavi.

Podsetimo, sednica Predsedništva Skupštine Kosova koja je trebalo da bude održana juče, a na kojoj je trebalo da se razmatra i inicijativa za ukidanje Specijalnog suda – odložena je za narednu nedelju.

O poslednjih dešavanjima u vezi sa Specijalnim sudom za zločine OVK i pokušajima dela poslanika Skupštine Kosova – da se on ukine, čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo".
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.