Delavi poziva na rešenje kosovske političke krize

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U izjavi za KTV, ambasador Greg Delavi jasno je ukazao na to da je došlo vreme da kosovci pronađu rešenja, bez čekanja da to učine stranci.

"Mislim da je ono što treba da vidimo – kosovsko rešenje. Matematika je nepovrediva. Imamo tri grupe, od kojih svaka ima oko 1/3 poslanika. Jasno je da mora postojati neki kompromis i da treba da ga stvore sami kosovci, a ne da ga kreiraju stranci," rekao je Delavi.

Na pitanje kako se ponašati, s obzirom na to da pobednička koalicija PAN nema parlamentarnu većinu, Delavi kaže da svoju poruku upućuje svim strankama i nijednoj posebno.

"Mislim da je veoma važno da svi kosovski političari pronađu način da na prvo mesto stave interese svoje zemlje, a ne njihovih porodica, ili političkih partija, već interese svoje zemlje. Veoma je važno za Kosovo da ima skupštinu; da Kosovo ima vladu. Svet jednostavno neće da čeka da se Kosovo pronađe. Svet se kreće napred i Kosovo bi trebalo, takođe. Ovi stavovi treba se okončaju. I ja pozivam sve političare, ovde, da pronađu način da krenu napred za interes Kosova; za unapređenju interesa građana Kosova," rekao je on.

Delavi je govorio i o dijalogu sa Srbijom, dodajući da je trenutno u zastoju i da ohrabruje strane da nastave dalje sa ovim procesom.

"Ne znam šta je tačno predsedniku Vučiću na umu, ali sigurno da sam srećan što čujem da govori o kompromisu i prihvatanju realnosti. Naravno, Kosovo i Srbija, normalizacija odnosa između dve zemlje – od ključnog je značaja da se krene ka evropskim institucijama, o čemu govore obe zemlje. Dijalog između Kosova i Srbije doneo je istinske prednosti, pozitivne za Kosovo, kao što su prikupljanje carina na granici na severu, integracija policije, i slične stvari. Ali ne možete poreći da je od nedavno dijalog u zastoju. Mislim da je veoma važno, barem za interese Kosova, da dijalog ponovo dobije energiju i da obe zemlje rade na normalizaciji, kojoj su posvećeni," rekao Delavi.

Skupština Kosova nije uspela u četvrtak, po četvrti put – da izabere predsednika parlamenta, dok koalicija koja bi trebalo da predloži kandidata – PAN – ne učestvuje u zasedanju skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.