"Dejli bist" o Tačiju kao šverceru organa

Jedan od kandidata Republikanske stranke za predsedničku nominaciju u SAD, Ben Karson, pred izbore u Ajovi, zajedno sa predstavnicima svog tima sastao se sa Hašimom Tačijem, osumnjičenim za trgovinu ljudskim organima, piše američki portal "Dejli bist".

U članku naslovljenom "Sastanak Karsonovog tima sa navodnim švercerom organa", američki portal prenosi saopštenje Karsonovog tima o sastanku na kome je istaknut "poseban odnos Kosova i Ajove", gde je nedavno otvoren kosovski konzultat.

"Dejli bist" među najbrže rastućim sajtovima

"Dejli bist" je američki portal fokusiran na politiku i pop kulturu koji se 2010. godine spojio u zajedničku firmu sa slavnim nedeljnikom "Njuzvik". Međutim, vlasnik je 2013. godine prodao "Njuzvik".

"Dejli bist" je jedan od najbrže rastućih sajtova koji se bavi vestima i informacijama. 

Sa Tačijem se, kako se navodi u saopštenju, sastao i vodeći čovek Karsonove kampanje, general Bob Diz, koji je tokom svoje vojne karijere služio u snagama NATO na Kosovu.

"U saopštenju je, međutim, propušteno da se pomene da je Tači bio naveden kao šef albanske grupe koja je švercovala drogu, oružje i ljudske organe kroz istočnu Evropu, prema istrazi Saveta Evrope 2010. o organizovanom kriminalu," navodi američki portal.

U tekstu se podseća na izveštaj britanskog Gardijana u kome je Tači označen kao šef kriminalne mreže na Kosovu.

Na pitanje novinara upućeno Karsonovom direktoru za komunikacije Lariju Rosu da li su u kampanji znali za kriminalne aktivnosti iz Tačijeve prošlosti, on je najpre rekao da "tim zadužen za kampanju nije znao da je Tači bio član Oslobodilačke vojske Kosova".

Ros je zatim dodao da i Karsonova životna priča "uključuje iskupljenje od besa" i da "prošlost pojedinca ne mora da određuje i njegovu budućnost".

Na pitanje da li su ljudi iz kampanje konkretno znali za navode o krijumčarenju ljudskih organa, Ros je promenio izjavu.

"Moj odgovor je trebalo da glasi: Tim je znao da je Tači pre nego što je postao član vlade bio član Oslobodilačke vojske Kosova," napisao je on u mejlu.

Tači, koji boravi u SAD, na Tviteru je objavio zajedničku fotografiju sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i napisao da je "Kosovo blagosloveno što ima podršku SAD".

Prema najnovijoj anketi među biračima u De Mojnu, Karson se sa 10 odsto podrške u Ajovi nalazi iza Donalda Trampa, Teda Kruza i Marka Rubija.

RTS/Tanjug

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.