Dečji dodatak i socijalna pomoć na KiM-u najverovatnije u sredu

Isplata dečjeg dodatka i socijalne pomoći za decembar 2015. i januar 2016. za korisnike na Kosovu i Metohiji, očekuje se u sredu, 9. marta, potvrđeno je za KoSSev u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Isplata ove pomoći na početku godine ne može se vršiti dok program za isplatu pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu na Kosovu i Metohiji ne usvoji Vlada, dodaju iz ove kancelarije. 

KoSSev je u poslednjih mesec dana od građana dobio pregršt pitanja u vezi sa kašnjenjem u isplati dečjeg dodatka i socijalne pomoći na KiM-u. Tragom zahteva građana za odgovorom, redakcija KoSSev poslala je danas pitanja Kancelariji za KiM. Pitali smo – kada će biti isplata dečijeg dodatka i socijalne pomoći korisnicima na KiM-u; zašto dolazi do višemesečnog kašnjenja početkom godine u ovim isplatama već par godina unazad, zašto, na primer, ne kasne isplate za nezaposlena lica, ali se to dešava sa isplatama dečijeg dodatka i socijalne pomoći, te da li će korisnicima novac biti isplaćen retroaktivno

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su odgovorili da se "isplata dečijeg dodatka i socijalne pomoći na početku godine ne može izvršiti dok program za isplatu pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu na Kosovu i Metohiji ne usvoji Vlada" i dodali: 

"Program za 2016. godinu usvojen je Zaključkom Vlade, 27. februara, nakon čega su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Kancelarija za Kosovo i Metohiju predali naloge finansijskim službama za isplatu svih socijalnih pomoći. Isplata pomoći za decembar i januar tekuće godine očekuje se u sredu, 09. marta."

Kancelarija za KiM je i za Radio-televiziju Srbije krajem prošlog meseca potvrdila da bi porodice na KiM-u, koje nisu primile dečji dodatak od prošle godine, trebalo ovu pomoć da dobiju retroaktivno – početkom marta. Iz ove kancelarije je tada navedeno da je novac za isplatu pomoći obezbeđen, da se čeka usvajanje novog programa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, preko koje se isplate vrše, kao i zaključak vlade, te da je do kašnjenja u isplati došlo zbog, kako su naveli, kašnjenja drugih institucija. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.