Dečiji dodatak za KiM retroaktivno početkom marta

Porodice na Kosovu i Metohiji koje nisu primile dečiji dodatak od prošle godine, trebalo bi da ovu pomoć dobiju retroaktivno – početkom marta. Novac je obezbeđen, čeka se usvajanje novog programa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, preko koje se isplate vrše, kao i zaključak vlade. Pitanje programa trebalo bi da bude raspravljano upravo na današnjoj sednici vlade. Do kašnjenja u isplati je došlo zbog, kako navode iz Kancelarije za KiM, kašnjenja drugih institucija. Na Kosovu i Metohiji kasni isplata i socijalne pomoći. 

"U Ministarstvu rada kažu da novac nije problem, jer je obezbeđen, ali se čeka zaključak Kancelarije za Kosovo i Metohiju," navodi RTS u svom jutarnjem programu. 

Iz Ministarstva rada i socijalnih pitanja "objašnjavaju da početkom godine isplate kasne, jer se za svaku godinu pravi novi program", a "danas bi na sednici vlade trebalo da bude i ovo pitanje," dodaje dalje ova televizija. 

A iz Kancelarije za KiM navode da se svaki njihov program, za narednu godinu, šalje resornim ministarstvima, što je ova kancelarija i učinila, te da je bilo zastoja od strane drugih institucija.

Svaki program koji se usvaja na vladi za narednu godinu, mora praktično da se pošalje resornim ministarstvima na mišljenje u januaru mesecu. Mi smo to i uradili. Bilo je zastoja od strane nekih drugih institucija u sistemu, rekla je u izjavi za RTS pomoćnica direktora Kancelarije za KiM za javne službe i socijalnu politiku na Kosovu i Metohiji, Slađana Marković.

"Ne postoji nikakva bojazan da neko neće dobiti i neće ostvariti to pravo," dodaje ona i ističe da se uvek početkom godine dogodi "zastoj u realizaciji prava i neisplaćivanje", ali i da će "sve biti isplaćeno onako kako je zakonom predviđeno."

RTS ističe da će porodice na KiM-u dobiti novac "početkom marta i retroaktivno će im biti isplaćena i zakasnela pomoć".

Dečiji dodatak porodicama na Kosovu i Metohiji nije isplaćen od novembra 2015., a trenutno ovu pomoć prima oko 6.000 porodica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.