Deca sa KiM u Republici Srpskoj u drugoj polovini juna, potreban PCR

ВИШЕГРАД 16.ЈУН 2018. ДОЧЕК 900 ДЈЕЦЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕИЗЛАЗАК ИЗ АНДИЋГР ШЕТЊА КРОЗ ВИШЕГРАД
Foto: Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji

Deveti po redu projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, biće organizovan od 19/20. do 26/27.juna, a usled aktuelne pandemije koronavirusa, za decu i pratioce biće potreban i PCR.

Preporuka Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, zbog dolaska velikog broja dece, je da deca i pratioci urade PCR testove 48 sati pre polaska ili na ulasku u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.

“Ranije smo dobili saglasnost Štaba za spasavanje i zaštitu Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine da deca koja dolaze mogu ući bez testa i boraviti u Brčko distriktu. Ali po dogovoru uradićemo testove za svu decu radi ukupne sigurnosti i poštovanje mera i preporuka”, navedeno je u saopštenju.

Iz Odbora navode da su se organizatori iz Republike Srpske dogovorili sa predsednicima srpskih opština i direktorima osnovnih škola na KiM da deca i pratioci urade PCR testove kao i lekarske preglede pre polaska u Republiku Srpsku.

“Radujemo se mi, a posebno deca sa Kosova i Metohije realizaciji ovog jedinstvenog projekta povezivanja dece sa Kosova i Metohije i Republike Srpske. Planiran broj dece je 579 u pratnji 54 prosvetna radnika” stoji u saopštenju.

Organizatori izražavaju žaljenje što su neke opštine i gradovi u Republici Srpskoj odustali od učešća u ovoj akciji, ali ipak najavljuju da će projekat uspeti i biti nastavljen po deveti put.

Deo ovogodišnjeg projekta biće i oko 25 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji svojih roditelja iz Udruženja roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice.

Kako je saopšteno, oni će biti posebni gosti Odbora četiri dana i biće smešteni u Hotelu Prijedor.

Učešće u ovom projektu po prvi put su uzele opštine Jezero i Milići, koje su izrazile želju i spremnost da učestvuju u ovom jedinstvenom i velikom projektu i pruže gostoprimstvo svojim mladim gostima sa KiM.

Ove godine je predviđen i završetak radova na izgradnji Dnevnog centara „Podrži me – 9.januar“ u Kosovskoj Mitrovici, koji gradi Odbor.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.