Debata o unutrašnjem dijalogu: Selo gori a baba se češlja

Umesto da svoje mesto nađu za stolom sa predstavnicima vlasti koji su juče započeli unutrašnji dijalog o Kosovu, učesnici debate "Unutrašnji dijalog ili monolog", u organizaciji Instituta za evropske poslove, debatovali su u istom danu u dvorani kulturnog centra u Beogradu. Utisak je da nisu ljuti što je poziv za sad izostao, ali zato, s druge strane, nisu štedeli oštre reči kad su govorili o tom dijalogu. Nekadašnji šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović ovako je dijalog definisao: Selo gori, a baba se češlja. Stefanović tvrdi i da se pokušava da se nađe nikad viđeno rešenje, a da je u stvari reč o teoretisanju. 

“Kao da govorimo o Patagoniji, ovo je paravan za nešto što je monolog,“ rekao je Stefanović, koji misli da Vučiću treba alibi da bi rekao – ovo što sam dogovorio oko Kosova imam široki konsenzus

“Ne vidim šta se dobija od tih razgovora, osim pokrivanja Vučićevih poteza i pokrivanje onoga što je on nekome obećao,“ navodi Stefanović i dodaje da je Vučić obećao da će da reši problem Kosova.

Stefanović kaže da će Predsednik Srbije da predloži sveobuhvatni sporazum koji bi trebalo do tančina da definiše sve odnose, ali da izuzima članstvo u UN-u. 

Predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu i Metohiji Rada Trajković ne veruje u dijalog, ako se rešenje već prejudicira, što, po njenim rečima, radi predsednik države. Ona to ilustruje stavom Vučića da na Kosovu sada živi 6 posto Srba, čime, po njenom mišljenju, on legitimiše etničko čišćenje Srba, a i, tvrdi dalje, abolira one koji su to čišćenje izvršili. Smatra i da se svako mišljenje, ukoliko se nije slagalo sa konceptom prvog u državi, onda napadalo. 

I dok ni Stefanović, a ni Trajkovićeva ne vide da treba da učestvuju u dijalogu, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sebe vidi u tim razgovorima. 

“Bolje je sto godina razgovarati, nego jedan dan ratovati, ko nije za dijalog, neka objasni za šta je, ako ne kažu za šta su nisu legitimni sagovornici,” kaže Čanak.  

Surinamovo povlačenje priznanje nezavisnosti Kosova 

Ni oko te teme učesnici debate nisu se složili. Lider vojvođanskih socijademokrata tvrdi da je Dačić juče, kako je rekao, uskliknuo –  Samo Surinam Srbina spašava

“Znate li kako se odvija saobraćaj u Surinamu – avionom i peške, jer nemaju puteve,“ kaže Čanak.

Sa tim se ne slaže Rada Trajkovć, koja kaže da je takva odluka vrlo značajna. Sa njom se složio Stefanović, koji objašnjava da primer Surinama pokazuje drugim državama da nije strašno da se predomisle. 

“Bilo je bitno kad su priznavali Kosovo, a sad nije. Ovo je poruka drugim državama – ništa strašno ako poništite priznanje,” rekao je Stefanović. 

Lokalni izbori pokazali da Srbi gube državu na Kosovu

Kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu, po mišljenju Trajkovićeve, oni su pokazali da Srbi gube svoju državu sa tih prostora. 

“Do sada se pisalo da Sever Kosova nije prihvatio da se integriše, ali je izlaznost bila mala, a sada na ovim izborima izlaznost Srba je bila veća, i međunarodnoj zajednici je to odgovaralo, jer se Sever Kosova integrisao,” navodi Trajkovićeva, koja je, takođe iznela i tvrdnju da se Kosovo može integrisati u sistem Republike Srbije.  

Sa time se nije složio Borislav Stefanović, koji tvrdi da taj duh ne može da se vrati u bocu.

"Ja mislim da niko ne očekuje da Kosovo bude inkorporirano i da najveći nacionalisti u Srbiji nemaju…to je besmisleno potpuno," kaže. 

Ubrzana podrška ministra za povratak da se Srbi pridruže KBS

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković navodi i da je priča za javnost da Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova:

"Ukoliko Srpska lista ne glasa, drugi način je da deset posto Srba budu deo kosovskog korpusa (KBS prim. red.). Imamo ubrzanu podršku, recimo od gospodina Jevtića, koji je ministar za povratak, koji prosto motiviše mlade Srbe koji nigde ne rade da prihvate članstvo u kosovskom korpusu."

I Trajković i Stefanović i Čanak odgovorili su odrično na pitanje Olje Bećković – moderatora jučerašnjeg razgovora – da li ih je neko pozvao da učestvuju u unutrašnjem dijalogu. Sa druge strane, organizator je istakao da su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u javnost i pokrenuo ideju o tzv. unutrašnjem dijalogu o Kosovu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju – Milovan Drecun, ali da se nisu odazvali.

Upravo je Đurić u istom danu tvrdio da država želi da sasluša javnost. "Mi želimo da pre iznošenja naših sudova saslušamo čitavu javnost, želimo da saslušamo mišljenje akademske zajednice, instituta, akademije, da saslušamo mišljenje svih društvenih aktera, mislim da to učešće treba da bude što šire. Današnja diskusija je pokazala da ima kapacitet," rekao je na drugom skupu o istoj temi, u Palati pravde pred dekanima pravnih fakulteta i ministarkom pravosuđa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.