RTK2 o nestalima: Da se identifikuje 400 tela u mrtvačnici u Prištini

Foto: RTK2
Foto: RTK2

U Gračanici je održana debata na temu „I nakon dve decenije porodice žrtava čekaju istinu”. Učesnici su zatražili intenzivniju saradnju kosovske i srpske komisije za nestala lica i izrazili nezadovoljstvo što se u mrtvačnici u Prištini još uvek nalazi 400 neidentifikovanih tela, čiji posmrtni ostaci ni nakon 20 godina nisu predati porodicama, prenosi RTK2.

Porodice nestalih i kidnapovanih neće prestati da zahtevaju od kosovske i srpske vlade istinu o sudbini svojih najmilijih. Na debati je rečeno da se još uvek traga za 1653 osobe.

“Od početka Briselskih razgovora između Beograda i Prištine, i jedna i druga komisija, jer komisija je za nas vlada, oni predstavljaju njihovo telo, su obećali da će prva tema na stolu u Briselu biti rasvetljavanje sudbine nestalih. Menjale se vlade, menjali se predsednici vlada i država, svi su obećavali, a ništa nisu uradili”, rekao je Koordinator udruženja kidnapovanih i nestalih Srba Milorad Trifunović.

Da predstavnici vlasti u Prištini i Beogradu nisu učinili dovoljno na rasvetljavanju slučajeva nestalih, slažu se i iz pripremnog tima Komisije za istinu i pomirenje.

“Da sve strane, da sve etničke grupe na Kosovu, kažu svoju priču, ko je žrtva i ko je počinilac, nego da vidimo ko su sve žrtve, koji su svi počinioci u zadnjem ratu na Kosovu. Komisija za istinu i pomirenje će se baviti pitanjem nestalih”, dodala je Nora Ahmetaj ispred pripremnog tima Komisije za istinu i pomirenje.

Iz Fonda za humanitarno pravo poručuju da je važno izvršiti identifikaciju posmrtnih ostataka više od 400 osoba, koji se još uvek nalaze u mrtvačnici Instituta za sudsku medicinu u Prištini.

“Zamislite kada bi ta tela bila identifikovana, broj nestalih bio bi manji za 25 odsto, a to je vrlo važno za porodice. Čini mi se da nadležne institucije, kao na primer, vladina Komisija za nestala lica, ali i druge institucije, bi trebalo da budu mnogo odlučnije u procesu identifikacije tih tela”, rekao je Bekim Bljakaj, direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo.

Pored rasvetljavanja sudbine nestalih podjednako je važno i izvođenje odgovornih pred lice pravde.

“Nije rasvetljena sudbina nestalih i kidnapovanih sve dok se ne sazna gde, ko, kada i pod kojim okolnostima je neko stradao. Da bi se dobio odgovor na takvo pitanje, porodice, meni je žao što tako moram da kažem 20 godina bezuspešno tragaju, ali zašto, jer nemaju podršku Međunarodne zajednice, već sada novih kosovskih vlasti, a ni države Srbije“, rekao je novinar Neđeljko Zejak.

Govornici su izrazli nadu da će aktuelni premijer Kosova održati predizborno obećanjo o intenziviranju rešavanja pitanja nestalih. Debatu je organizovao Forum za razvoj i multietničku saradnju, u okviru projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.