Datum održavanja lokalnih izbora biće određen u narednim danima

 

FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, održala je danas seriju sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka na Kosovu. Teme razgovora bili su novi lokalni izbori, kao i datum održavanja.

Osmani je danas na odvojenim sastancima razgovarala sa kosovoskim premijerom i liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, v.d. predsednika PDK, Enverom Hodžajem, predsednikom LDK, Ljumirom Abdidžikuom, predstavnikom AAK, Besnikom Tahirijem, predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, kao i sa predstavnicima drugih nevećinskih stranaka.

Nakon konsultacija, kako navode iz kosovskog predsedništva, Osmani je poručila da će u narednim danima biti objavljen datum održavanja lokalnih izbora.

Kako su dodali, na osnovu važećeg zakona, izbori bi trebalo da se održe na jesen ove godine.

Osmani je ujedno obavestila lidere parlamentarnih stranaka da planira da uputi poziv Evropskoj uniji i zatraži od nje da pošalje posmatračku misiju koja bi nadgledala lokalne izbore, dodali su iz kosovskog predsedništva.

Datum održavanja lokalnih izbora danas je bila jedna od glavnih tema u prištisnkim medijima. Nizale su se izjave političkih zvaničnika nakon sastanka sa Osmani.

Besnik Tahiri ispred AAK poručio je da bi izbori trebalo da se održe u skladu sa rokovima koje nameće Ustav, te da je na sastanku kao datum naveden 31. oktobar.

Poručio je, međutim, da ova stranka želi da ima preliminarni dogovor sa svim parlamentarnim strankama i dobru organizaciju.

Lider LDK, Abdižiku, takođe tvrdi da bi 31. oktobra trebalo da se održe izbori.

Abdidžiku je opravdao ovaj zahtev najboljom mogućom pripremom zbog upravljanja pandemijom covid-19, procesa vakcinacije, tako i ekonomskog oporavka, navode prištinski mediji.

Sa druge strane, poručio je da je bilo koji datum prihvatljiv za LDK, jer su, kako je rekao, dobro pripremljeni.

Oktobar mesec takođe vidi i Kurti kao pravo vreme za održavanje lokalnih izbora.

„Budući da su lokalni izbori održani 22. oktobra 2017. godine, smatramo da bi ovi izbori trebalo da budu održani u oktobru“, kazao je Kurti.

Nakon sastanka sa Osmani, v.d. predsednika PDK, Enver Hodžaj poručio je da bi pre određivanja datuma izbora trebalo da se kompletira sastav CIK-a. Isti zahtev izneo je i tokom sastanka sa Osmani.

„Nerad predsednika može da ugrozi ili ošteti izborni proces. Zbog toga smo tražili od predsednice da nam odobri ustavno pravo kao stranke da imamo dva člana CIK“, kazao je Hodžaj.

Datum održavanja izbora, prema njemu, zavisiće upravo od toga da li će CIK imati dovoljno vremena da se pripremi.

PDK je do sada predstavila tri kandidature za gradonačelnike – u Prizrenu, Štimlju i Kosovu Polju, pišu prištinski mediji.

Za razliku od većine drugih predstavnika parlamentarnih stranaka na Kosovu, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, se nije oglašavao nakon sastanka sa Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.