DANAS: Zagorka Dolovac u Prištini zbog Ivanovićevog ubistva

FOTO: Nenad Đorđević/FoNet

Diplomatski izvori u Prištini tvrde da povremenim uzajamnim optuživanjima beogradskih i prištinskih zvaničnika za ometanje i usporavanje istrage ne treba pridavati značaj.

Na sastanku sa kolegama tužiocima iz regiona, koji je u Prištini organizovao državni tužilac SAD Džef Sešns (Jeff Sessions), srpski republički javni tužilac Zagorka Dolovac razgovarala je i sa predstavnikom Specijalnog tužilaštva Kosova, nezvanično je potvrđeno Danasu u visokim diplomatskim izvorima na KiM.

Do ovog susreta „u četiri oka“, došlo je uz posredovanje Džefa Sešnsa, a jedna od tema bila je i istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“. Detalji ovog razgovora još nisu ‘procureli’, tvrde u Prištini. Četiri i po meseca od Ivanovćevog ubista zvanično nije saopšten nijedan detalj iz istrage.

Na insistiranje EU, SAD i Prištine istragu o ovom slučaju vode kosovske institucije, dok se zvanični Beograd, upkos početnom visokom tonu i političkim uslovljavanjima, zadovoljio razmenom informacija. Aleksander Ljumezi, državni tužilac Kosova i formalni domaćin skupa u Prištini, još početkom februara, dve nedelje posle Ivanovićevog ubistva, izjavio je da „postoje određeni dokazi, ali da, i pored zahteva iz Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu“. Istragu je tada vodilo Okružno tužilaštvo u Mitrovici. On je optužio „institucije Srbije da, i pored zahteva iz Prištine, ne sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubice“.

Zvanično, zbog „složenosti slučaja“, a nezvanično zbog propusta i „curenja“ informacija, istragu je početkom marta preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova. Spekuliše se da su sav dokazni materijal odmah preuzele strane obaveštajne službe na KiM – Velike Britanije, Nemačke i SAD, a da je posle preseljenja istrage iz Mitrovice u Prištinu, ‘kontrolu’ preuzela američka ambasada u Prištini.

Diplomatski izvori u Prištini tvrde da povremenim uzajamnim optuživanjima beogradskih i prištinskih zvaničnika za ometanje i usporavanje istrage ne treba pridavati značaj, pogotovo što se ne isključuje da bi ceo slučaj mogao da se završi „političkom trgovinom“.

Dok se o istrazi ćuti, Skupština opštine Severna Mitrovica danas bi trebalo da kao poslednju tačku dnevnog reda razmotri peticiju, koju je potpisalo 1.730 građana tražeći da Oliver Ivanović dobije ulicu ili trg u gradu u kome je živeo i u kome je ubijen. SDP je ovu inicijativu sa potpisima predala 1. juna.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.