Danas sednica srpske vlade o Trepči, Vučić se obraća javnosti

Sednica Vlade Srbije na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Trepči i Sporazumu o telekomunikacijama biće održana danas, u 11 časova. Sednica koja je prethodno bila zakazana za ponedeljak, odložena je zbog konsultacija koje je Premijer Srbije Aleksandar Vučić vodio sa ministrima, direktorom Kancelarije za KiM, bezbednosnim službama, ali i sa svojim stranim savetnicima, kao što su Guzenbauer i Fratini. Vučić će se nakon ove sednice i obratiti javnosti, potvrdila je Vlada Srbija u najavi sednice, iako ne navodeći da će se upravo razgovarati o Trepči i telekomunikacijama. 

"Sutra ćemo na Vladi sve argumente 'za' i 'protiv' sabrati. Možemo očekivati veoma izbalansirane i pažljivo promišljene odluke nastale nakon sagledavanja svih aspekata situacije, dakle i onog koji se odnosi na situaciju na KIM i neophodnost očuvanja dobrih odnosa sa svima u međunarodnoj zajednici, što je vitalno i ekonomskih posledica – sve će to biti uzeto u obzir," sažeta je izjava direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića za RTS i B92.

Đurić je, podsetimo, još u subotu, upravo iz Nemanjine 11, najavio da će Vladi Srbije na sednici da predloži da zatraži hitnu sednicu SB UN, te da poništi nelegalnu odluku iz Prištine. Đurić je tada, obraćajući se javnosti, ipak, u oštrijem tonu u odnosu na najavu o načinu na koji će se danas doneti odluka, naveo da je pokušaj konfiskacije Trepče klin u mrtvački sanduk dijaloga Beograda i Prištine, da je usvajanje Zakona o Trepči u Prištini nevažeća odluka za Srbiju, te da je poništen i do samog kraja pogažen koalicioni sporazum sa kojim srpski predstavnici učestvuju u kosovskim institucijama i dovršeno etničko čišćenje Srba

Poslanici liste "Srpska" i predstavnici Srba u Vladi Kosova, su, potom, prekjuče i zamrzli svoje učešće u radu ovih institucija. Iako su predsednik liste "Srpska" Slavko Simić i ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić, u izjavama za KoSSev, tada akcenat stavili na zamrzavanje učešća, mogućnost da Srbi i napuste Vladu Kosova juče je najavio zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović: 

"Ukoliko ne bude konkretnih promena za ove poslednje političke akcije koje su donete, ukoliko se ne budu donele određene odluke koje će biti suprotne tome, biće doneta preporuka da napustimo vladu. Da li će takva odluka biti doneta, zavisi pre svega od većine u srpskoj listi, jer niko nema prava da samostalno o tome odlučuje," rekao je Stojanović za B92

U međuvremenu je kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić najavio i da je lista "Srpska" pripremila žalbu koju će uputiti Ustavnom sudu Kosova. Sama Vlada Srbije je poslala pismo u Brisel u kome su objašnjene sve štetne posledice odluke kosovskog parlamenta u vezi sa Trepčom, javila je Politika.

Oglasila se i Evropska unija, ističući da su primili na znanje da je Zakon o Trepči usvojen u Skupštini Kosova. Ipak, poručili su da je o Trepči moguće razgovarati samo uz saglasnost obeju strana u dijalogu.

Iz Prištine najviši zvaničnici poručuju da se "o imovini Kosova u Briselu neće razgovarati".

"Jasno smo stavili do znanja da se o imovini Kosova neće razgovarati u Briselu. Mi nećemo pristati da razgovaramo o Trepči u Briselu i to je crvena linija koju nećemo preći," rekla je Edita Tahiri, javili su ranije prištinski elektronski mediji. Srbija i Lista Srpska treba da prestanu da se "samoobmanjuju", jer je Kosovo "suverena i nezavisna džava", rekao je kosovski premijer Isa Mustafa u jučerašnjem intervjuu za Epoka e re. I predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, koji je uz šampanjac i rudare Trepče juče potpisao Zakon o Trepči , takođe je kazao je da je pitanje Trepče "gotova stvar".

Zakon o Trepči Skupština Kosova usvojila je prošlog petka, u dva čitanja. Njima se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta pripada "Republici Kosovo", a 20% građanima "Republike Kosovo". Na Severu, radnici Trepče su tri dana za redom protestovali sa svojim menadžmentom i liderima sindikata, a sa njima je bio i predstavnik Kancelarije za KiM. Održana je i hitna sednica samouprava na Severu, kao i konferencija za medije menadžmenta Trepče na Severu, na kojoj je poručeno da je Trepča Sever profitabilna kompanija i da nije spremna na samouništenje koje bi se dogodilo primenom ovog zakona. 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.