Danas počinje suđenje za pokušaj ubistva Nikole Saveljića

U zgradi kosovskog osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, pred većem za maloletnike kojim će predsedavati sudija EULEX-a Nuno De Madeuira, danas bi trebalo da počne suđenje šestorici maloletnika albanske nacionalnosti. Oni se sumnjiče da su 9. aprila prošle godine fizički, a zatim, najverovatnije, i noževima, napali trojicu srpskih mladića, kada su maloletnom Nikoli Saveljiću naneli teške telesne povrede opasne po život. Suđenje bi, kako KoSSev saznaje iz izvora bliskih sudu, trebalo da traje do 10. februara. Oštećene srpske mladiće zastupaće pred sudom njihovi roditelji.​

EULEX-ov tužilac Paskal Parsuns tereti šestoricu maloletnika albanske nacionalnosti za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, raspirivanje verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, krađu i pretnju.

Kako KoSSev saznaje iz izvora bliskim istrazi, ista ova grupa maloletnika koja je već od ranije poznata policiji, optužuje se i da je 27. maja prošle godine noževima i pištoljem napala još trojicu Srba u ulici Kolašinska u naselju Tri solitera, a kasnije u ulici Kralja Petra I, skidala srpske zastave, noževima i repetiranim pištoljem pretila prisutnim građanima Severne Mitrovice.

Šesnaestogodišnji Nikola Saveljić izboden je nožem 9. aprila prošle godine u blizini glavnog mosta dok se sa još dvojicom drugova šetao u ovom delu grada. Napad se dogodio kada je grupa od šest mladića sa kapuljačama na glavama, iz južnog dela grada, prešla glavni most  i pojurila ove mladiće koji su počeli da beže. Oni su sustigli Saljevića i naneli mu, najverovatnije, nožem teške telesne povrede u predelu grudnog koša, nakon čega je povređeni mladić prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde je operisan, a njegov oporavak je trajao više meseci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.