Danas je Božić – Hristos se rodi!

Danas pravoslavni vernici slave Božić po Julijanskom kalendaru. U svim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji služile su se jutarnje i ponoćne božićne liturgije. Liturgije su rano jutros služene i u gradskim hramovima Sveti Dimitrije u severnoj i jesenas obnovljenom hramu Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a ponoćna liturgija u manastiru Banjska. Na Kosovu i Metohiji juče i danas borave direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kao i ministar za boračka, socijalna i boračka pitanja, Aleksandar Vulin. KoSSev čestita svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik. Mir Božji! Hristos se rodi.

Pravoslavne porodice danas u svojim kućama dočekuju položajnika, osobu koja prva zakuca na vrata posle ponoći, unese badnjak i koja je počasni gost tokom čitavog dana. U domovima se danas mesi česnica, hleb u koji se stavlja novčič, suvo voće i grančica i za koje se veruje da – ko ih pronađe za božićnim ručkom – imaće para, zdravlja i sladak život tokom čitave godine.

Svetlo je noćas, kao i svake godine u ovo vreme, gorelo u mnogim stanovima i kućama u Severnoj Mitrovici. Na Severu Kosova se tope snežne padavine, a noć je obeležila i magla. Već posle ponoći i rano u zoru, prvi položajnici, i to oni najmlađi, zakucali su na vrata svojih rođaka i komšija. Običaj je da se danas darivaju i oni siromašniji koji pokucaju na vrata i požele domaćinima srećan Božić.

Ponoćna liturgija je služena u manastiru Banjska, koji se već nekoliko godina obnavlja, a od ove godine počinju radovi i na obnovi čuvenih termi u ovom kraju. 

Jutarnje liturgije služene su rano jutros u gradskim hramovima Sveti Dimitrije u severnoj i jesenas obnovljenom hramu Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i u hramovima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Vernicima je uz naforu, tokom pričesti, a nakon 40 dana posta, podeljena i poslanica srpskog patrijarha Irineja.

I ove godine, kao i prethodne, pred današnji – Badnji dan, raseljene sa KiM-a patrijarh Srpske pravoslavne crkve – Irinej, pozvao je, u svojoj Božićnoj poslanici – da se vrate na "svetu srpsku zemlju" i "svoja vekovna ognjišta".

"Danas, više nego ikad, potrebni su mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima! Čuvajmo jedinstvo vere i Crkve svetosavske i svetinju ovog božićnjeg praznika kao zenicu oka svoga! Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu! Srpska Pravoslavna Crkva bila je, jeste i biće garant našeg duhovnog i narodnog jedinstva," poručio je u poslanici.

I zvaničnici Vlade Srbije borave na Kosovu i Metohiji. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, boravi danas u manastiru Visoki Dečani. On je juče iz Kosovske Mitrovice, sa tradicionalnog paljenja badnjaka i večernje molitve poručio:

"Ovo je vreme i trenutak da se podsetimo šta je ono što smo u 2015. godini uradili kao Srbi i kao pravoslavci za naše Kosovo i Metohiju, da danas i sutra dobro razmislimo šta će svako od nas pojedinačno u 2016. uraditi za Kosovo i Metohiju i šta će biti njegov doprinos.”

Građanima su božićne čestitke stigle od lokalnih zvaničnika kosovskih opštinskih administracija sa Severa Kosova, kao iz većinski srpskih sredina sa juga, srpskih predstavnika u kosovskoj vladi, ali i kosovskih zvaničnika. 

"Želim da najradosniji hrišćanski praznik proslavimo u miru, zdravlju, radosti i uzajamnom poštovanju. Da nam porodice budu blagoslovene decom i da u porodičnoj sreći uz puno ljubavi i sloge gradimo naše zajedničko Kosovo," poručila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga u svojoj čestitki.

Pravoslavnim Mitrovčanima, tradicionalno, čestitke stižu od njihovih komšija, Muslimana, od kojih mnogi danas žive i van Kosovske Mitrovice, te su društvene mreže glavni kanal komunikacije za prijatelje. Na mnogim stranicama, tzv. profilima stanovnika sa Severa Kosova na društvenim mrežama, objavljuju se fotografije proslave Božića, od posnih trpeza iz privatnih domova, preko slavlja na javnim mestima. 

Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim sledi i dan Svetog arhiđakona Stefana, koji je nekim porodicama i krsna slava. Istovremeno, Božić i Uskrs koji spadaju u dva najveća hrišćanska praznika su i državni praznici u Srbiji i to, posle više prekida – ponovo od 2001. godine. 

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

KoSSev čestita svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik. Mir Božji! Hristos se rodi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.