Danas izricanje presude Saljihu Mustafi

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Specijalni sud/Printscreen

Specijalizovana veća Kosova izreći će presudu bivšem visokom zvaničniku OVK Saljihu Mustafi danas u 9 časova.

Portparoli Specijalizovanih veća održaće potom, u 11 časova konferenciju za medije.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji je pretresni postupak započet pred ovim sudom u Hagu.

Specijalizovani tužilac tereti Saljiha Mustafu po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog za zločine koje su počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih u selu Zlaš na području Goljaka na Kosovu.

Mustafa se, prema optužnici, tereti da je od približno 1. aprila 1999. godine, do pred kraj istog meseca, zajedno sa drugim pripadnicima OVK saslušavao i zlostavljao zatvorenike na imanju u Zlašu.

Saljih Mustafa optužen je po četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Uhapšen je i prebačen u pritvor 24. septembra 2020. godine.

Prvo postupanje sudu održano je samo četiri dana kasnije, 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Tokom ponovnog postupanja tačno mesec dana kasnije, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca i zastupnika žrtava. Tužilaštvo je pozvalo 14 svedoka, a izvođenje dokaza okončano je 4. februara 2022.

Zastupnik žrtava svoje dokaze predočio je 21. marta ove godine, a izvođenje dokaznog postupka odbrane započelo je dan kasnije. Odbrana je 26. maja završila izvođenje svojih dokaza u predmetu.

Dokazni postupak u ovom predmetu okončan je 20. juna 2022. Strane u postupku su 21. odnosno 22. jula 2022. podnele svoje završne podneske.

Iznošenje završnih izlaganja održano je od 13. do 15. septembra 2022.

Specijalizovana veća bave se ratnim zločinima „OVK“ na KiM-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu, a trenutno se vode četiri postupka protiv osmorice optuženih. Opširnije o sudu i procesima koji se u njemu vode čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.