Danas iskopavanja u Rudnici

U mestu Rudnica kod Raške danas će početi iskopavanja na mestu na kome se sumnja da je masovna grobnica Albanaca stradalih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Naredba da iskopavanja počnu u 12 sati je napisana", rečeno je u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prethodno je sa te lokacije, na kojoj su ranije pronađeni posmrtni ostaci tela dva Albanca, što je utvrđeno DNK analizom, uklonjena zgrada. Predsednik Radne grupe Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je 18. aprila istakao da je ta "lokacija je spremna i da su uklonjeni objekti koji su bili potencijalna smetnja".

On je tada za RTS rekao da će na toj lokaciji od 23. aprila biti angažovano više desetina strucnjaka, arheologa, topologa, forenzičara, patologa, tehničara "i onih struka koje ovaj proces mogu da urade na valjan način".


Na lokalitetu su tokom iskopavanja u decembru pronađeni posmrtni ostaci dve osobe za koje je DNK analizom utvrđeno da su kosovski Albanci.

Početkom aprila, u Prišštini je pod pokroviteljstvom Komiteta međunarodnog Crvenog Krsta, održan 36. sastanak delegacija Beograda i Prištine "na temu grobnice u Rudnici nedaleko od Raške", saopštio je 7. aprila Međunarodni komitet Crvenog Krsta (MKCK)


Odalović je naveo na sastanku da je DNK analiza potvrdila da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.


U saopštenju MKCK je tada navedeno i da će "tim beogradskih patologa, pod nadležnošću sudije Višeg suda u Beogradu, biti zaduženi za prikupljanje, autopsiju, identifikaciju i predaju posmrtnih ostataka porodicama, kao i za procenu još jedne lokacije na istom području".

Ukazano je i da "forenzički stručnjaci kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu , Euleks, Međunarodna komisija za nestala lica i MKCK uživaju status posmatrača u toku celokupnog procesa".


Tužžilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom decembra 2013. godine nova iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.


Slučaj "Rudnica" pokrenuo je zaštićeni svedok koji je Euleksu u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i delimično asfaltiran. Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su bili istraživani 2007. godine, a posle toga 2010. i 2011. godine, ali ništa nije pronađeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.