Danas godinu dana od Parka mira – o njemu upravo u Briselu

Danas je tačno godinu dana od postavljanja Parka mira na glavnom mitrovičkom mostu, nakon uklanjanja trogodišnje barikade od nasipa, šuta i mobilnog kontejnera u kojima su radnici srpskih državnih institucija na smenu "čuvali most". Za jedne park i sigurnost da i dalje neće biti masovnih prelazaka sa juga na Sever, za druge nova barikada i sprečavanje slobode kretanja, godinu dana kasnije, glavni most je i zvanična tema tehničkih razgovora Beograda i Prištine u Briselu. Sinoć je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, dvema delegacijama predstavio tzv. tehničku procenu o tom mostu i predloge "o putu napred", odnosno za njegovu revitalizaciju, što su sve termini koje EU koristi u procesu odlučivanja o statusu glavnog mosta na Ibru. Kosovska strana je više puta naglašavala da će se barikada ukloniti, poslednji put neposredno pred nastavak tehničkog dijaloga ove nedelje. Srbi sa druge strane tvrde da neće biti jednostranih rešenja i da je sigurnost građana, u ovom slučaju sa Severa, najbitnija. Što se EU tiče, ona je preko svog predstavnika Žbogara krajem jula prošle godine, takođe tokom razgovora u Briselu o Parku mira, najavila realizaciju plana o revitalizaciji mosta – u javnosti upravo poznatog kao Žbogarov plan, koji još uvek nije realizovan, a povodom kojeg se od tada u javnosti nije oglašavala sve do sinoć.

Prošle godine su dogovorene sledeće tačke:

S obzirom na aktuelnost ove teme, na KoSSevu postoji i podstranica o Parku mira na kojoj možete pratiti sve vesti u vezi sa glavnim mitrovičkim mostom. Za podstranicu kliknite OVDE

1. Nadgledanje zakona Kosova
2. Sprovođenje tehničke procene statičke i građevinske stabilnosti mosta na Ibru
3. Nacrt projekta za revitalizaciju mosta i realizacija revitalizacije/popravka mosta na Ibru.

Tada je i najavljeno da će stručnjaci koje bude angažovala EU objaviti rezultate procene u septembru 2014, nakon čega se kreće sa "revitalizacijom i potpunim funkcionisanjem, kako bi se obezbedila sloboda kretanja" na mostu, što još uvek nije učinjeno.

Ovaj plan i razgovori u Briselu o parku mira usledili su nakon nasilnih demonstracija Albanaca 22. juna u blizini glavnog mitrovičkog mosta u Južnoj Mitrovici, kada je povređeno više građana, novinara, pripadnika kosovske policije, zapaljeno 4 vozila – među kojima i međunarodnih misija, te uhapšeno 5 osoba. 

A barikada koja je prošle godine na današnji dan uklonjena postavljena je tokom tzv. julske krize 2011. godine kada je zvanična Priština u specijalnoj policijskoj akciji pokušala da zauzme dva tadašnja administrativna prelaza – Jarinje i Brnjak, a sada integrisanu granicu i tako, po sopstvenom priznanju, i fizički "uspostavi suverenitet na čitavoj svojoj državnoj teritoriji". Briselski pregovarački proces intenziviran je već na jesen te godine i u aprilu 2012. kao rezultat postignut je politički dogovor Beograda i Prištine – tzv. Briselski sporazum, na osnovu kojeg se do danas vodi tzv. tehnički dijalog u kojem se potpisuju konkretni i raspuštaju državne institucije Republike Srbije na Severu, a uspostavljaju kosovske i vrši integracija radnika iz srpskih državnih institucija u kosovske.

I dok se juče u Briselu vrlo često mogao čuti pojam "sloboda kretanja", dve delegacije koje i danas razgovaraju se već treći dan suzdržavaju od davanja izjava, a beogradski mediji su preneli da su im predstavnici Evropske unije upravo "preporučili" da se "suzdrže od izjava za medije". 

Kako su građani sa Severa reagovali na uklanjanje barikade pre tačno godinu dana poslušajte OVDE, a kako su reagovali građani iz Južne Mitrovice zbog postavljanja Parka mira sa kojima smo prošle godine pričali na mostu, poslušajte OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.